Najviši sud ove ostrvske države presudio krajem 2022. da je trenutna minimalna starosna granica za glasanje od 18 godina diskriminatorna

Vlada Novog Zelanda danas je povukla zakon koji bi, ako bi bio usvojen, omogućio 16-godišnjacima da glasaju na lokalnim izborima.

Najviši sud ove ostrvske države presudio je krajem 2022. da je trenutna minimalna starosna granica za glasanje od 18 godina diskriminatorna, što je navelo parlament da raspravlja o tome da li treba da bude smanjen.

Prethodna laburistička vlada je isključila smanjenje starosne granice za glasanje na 16 godina 2023. na parlamentarnim izborima, ali je pokušala da je snizi za lokalne izbore. Nisu uspeli da to sprovedu u zakon jer su se povukli sa vlasti krajem prošle godine.

Ministar za lokalnu upravu Simeon Braun rekao je da je tražio da se zakon povuče jer nije imao podršku nove vlade koju predvodi Nacionalna stranka.

Make it 16, nestranačka organizacija koja se zalaže za smanjenje starosne granice za glasanje, rekla je da je isključenje 16- i 17-godišnjaka iz izbornog procesa sramota za demokratiju.

- Demokratija je kada birači biraju svoje političare, a ne kada političari biraju svoje birače - objavila je platformska organizacija Iks.

Autor: redportal.rs