Sraman čin skrnavljenja

Sedam dana od kako je oskrnavljena Večna vatra na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda ponovo gori. Večna vatra na tom groblju upaljena je u decembru prošle godine kao znak zahvalnosti i večnog sećanja za sve koji su dali svoje živote kako bi Beograd bio slobodan, podsetio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Naveo je da je u borbi za oslobođenje Beograda, između 12. i 20. oktobra 1944. godine, poginulo 2.996 pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske i 960 pripadnika Crvene armije. Od njih je, podseća, na groblju oslobodilaca Beograda sahranjeno 818 pripadnika Crvene armije i 1.395 Narodno-oslobodilačke vojske. Naveo je da je to groblje podignuto 1954. godine kao večna zahvalnost onima koji su se žrtvovali da bi Beograd bio slobodan i razvijao se onako kako se razvija danas.

- Skrnavljenje Večne vatre je potpuno nerazuman čin koji ne može da se objasni nikakvim racionalnim razlozima, osim da je to vandalizam i ruganje sa našom istorijom. Siguran sam da će od sada Večna vatra na ponos svih nas večno goreti i biti dokaz naše večne zahvalnosti onima koji su se žrtvovali da bi Beograd bio slobodan, kao i dokaz večnog prijateljstva Rusije i Srbije - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug

Oskrnavljena je u noći između 29. i 30. decembra kada su nepoznati počinioci, koji su u međuvremenu uhapšeni, plamen ugasili i farbom na njemu napisali Oslobodioci? Ne, nikada i precrtali srp i čekić.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Goran Vesić

#Skrnavljenje

#Spomenik

#groblje

#stradali

#večna vatra