Strah do petardi dovodi do srčanog udara

Psi zbog pucanja petardi mogu da dožive zastoj srca ili poginu pod točkovima automobila, kaže Damir Skok, direktor Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba. Od straha beže, skrivaju se ispod stolova, u uglovima, drhte, odbijaju da izađu napolju i obave nuždu. Bezazlena dečja igra za nekoga je prava trauma.

Foto: Pixabay.com

- Petarde mogu prestrašiti i povrediti životinje. Oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi - upozoravaju u udruženju Prijatelji životinja.

Kako zaštititi ljubimca:

Oko tela prestrašenog psa zaveže se komad tkanine na određeni način. Stručnjaci za životinje kažu da to deluje umirujuće na psa kada se u njemu pojavi nagon za begom. Nazvali su to Thundershirt, a ljubimca možete omotati šalom ili običnim platnom.

Ako već dobro poznajete svog psa ili mačku i znate da je strah koji oseća zbog petardi veliki, posetite veterinara i tražite neki preparat za smirenje, postoje i oni na biljnoj bazi. Takvih preparata trebalo bi biti i u neki prodavnicama specijalizovanim za kućne ljubimce.

Foto: Pixabay.com

Video sa detaljnim instrukcijama tehnike smanjivanja stresa kod ljubimaca:

IZVOR: YT / Petwell Supply

Autor: redportal.rs

#Psi

#ljubimci

#mačke

#petarde

#pirotehnika

#srčani udar