Uređaj funkcioniše tako što aktivira receptore za istezanje u stomaku, simulirajući prisustvo hrane.

Istraživači sa MIT-a kreirali su visokotehnološku pilulu koja počinje da vibrira kada dođe u kontakt sa želudačnom tečnošću u stomaku korisnika kako bi stimulisala receptore u stomaku i stvorila osećaj punoće.

VIBES tek je nedavno predstavljen u studiji objavljenoj u Naučnom žurnalu, ali mediji ga već reklamiraju kao budućnost gubitka težine. Iako tek treba da se testira na ljudima, ispitivanja na svinjama dala su veoma obećavajuće rezultate. Nakon oko 30 minuta aktivnosti VIBES-a, svinje su u proseku konzumirale skoro 40 odsto manje hrane u narednih pola sata nego bez pametne pilule. Uređaj funkcioniše tako što aktivira receptore za istezanje u stomaku, simulirajući prisustvo hrane. Ovo zauzvrat signalizira hipotalamusu da poveća nivoe hormona zbog kojih se osećamo siti.

Foto: V. Fulford/V. Fulford

- Zamišljamo da se Vibes pilula unese na relativno prazan stomak 20 do 30 minuta pre očekivanih obroka kako bi se pokrenuo željeni osećaj sitosti u ranom obroku - napisao je tim koji je razvio VIBES o upotrebi pametne pilule.

Pilulu VIBES je navodno smislio Šrija Srinivasan, bivši student MIT-a i postdoktor, trenutno docent bioinženjeringa na Univerzitetu Harvard. Tokom godina na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, zainteresovao se za ideju da kontroliše vezu između mozga i stomaka veštačkim istezanjem mehanoreceptora koji oblažu stomak, putem vibracije.

- Pitao sam se da li bismo mogli da aktiviramo receptore za istezanje u stomaku tako što ćemo ih vibrirati i naterati ih da primete da je ceo stomak proširen, kako bismo stvorili iluzorni osećaj distenzije koji bi mogao da moduliše hormone i obrasce ishrane - rekao je Srinivasan za MIT News.

Foto: Shriya Srinivasan et. al./Shriya Srinivasan et. al.

Vibracioni stimulator, koji je otprilike veličine vitaminske pilule, napaja se uklopljenom baterijom i aktivira se ili tako što želudačna tečnost rastvara membranu oko pilule ili ugrađenim tajmerom. Nakon što proizvede željeni efekat, pilula izlazi iz tela sa drugim čvrstim otpadom. Dobra vest je da se očekuje da će koštati u rasponu od centi do jednog dolara, a istraživači kažu da bi na kraju moglo biti moguće implantirati stimulator i na taj način otkloniti potrebu da ga ljudi stalno unose.

- Naša studija pokazuje efikasnost jeftine, neinvazivne intervencije za smanjenje unosa hrane i kalorija. Uređaj efikasno funkcioniše u stomaku i izaziva sitost. Uređaj ima potencijal da revolucioniše terapijske opcije za pacijente sa gojaznošću. Međutim, buduće studije će morati da istraže fiziološke efekte uređaja pre nego što bude dostupan pacijentima - rekao je Giovanni Traverso, gastroenterolog u Brigam i ženskoj bolnici i koautor studije.

Istraživači sada istražuju načine za povećanje proizvodnje VIBES kapsula koje bi mogle omogućiti klinička ispitivanja na ljudima.

Autor: redportal.rs