To je ponižavajuća praksa koja se koristi za bacanje sumnje na žrtvu

LONDON – Okružni sud u Pakistanu zabranio je takozvane "testove nevinosti“ prilikom ispitivanja slučajeva silovanja, a ovu odluku pozdravili su aktivisti za zaštitu ljudskih prava koji su sudu podneli peticiju da se ova praksa ukine, prenosi BBC.

Odluka suda u provinciji Pandžab okončala je praksu fizičkih provera nevinosti u ispitivanjima slučajeva silovanja.

Sudija Visokog suda u Lahoru Aješa Malik rekla je da su testovi ponižavajući i da nemaju nikakvu forenzičku vrednost:

- To je ponižavajuća praksa koja se koristi za bacanje sumnje na žrtvu umesto da se fokusira na optuženog i na seksualno nasilje - istakla je ona.

Postupak suda usledio je nakon dve peticije koje su podneli aktivisti za ljudska prava u Pandžabu. Oni su odavno zahtevali da se okonča praksa provere nevinosti kao deo medicinskih ispitivanja u slučajevima silovanja tvrdeći da nemaju nikakvu naučnu osnovu.

Odluka suda odnosi se samo na Pandžab, ali bi mogla da posluži kao presedan za peticije koje bi mogle biti podnete drugim okružnim sudovima. Slična peticija trenutno je podneta Višem sudu u Sindu.

Neki lekari tvrde da test može da odredi da li je žrtva bila nevina pre silovanja i često je korišćen da diskredituje one za koje se proceni da su bile seksualno iskusne.

Svetska zdravstvena organizacija je kategorički odbacila test, tvrdeći da nema nikakvu naučnu vrednost i da predstavlja kršenje ljudskih prava. Ova organizacija i Ujedinjene nacije pozvale su na okončanje ove prakse širom sveta.

Aktivisti za zaštitu prava žena odavno ističu da su takozvani testovi nevinosti deo tradicionalne patrijarhalne kulture koja u slučajevima seksualnih napada krivicu svaljuje na ženu.

U Pakistanu je zabeleženo relativno malo silovanja, a žrtve mogu da se suoče sa stigmom u društvu. U slučajevima koji su prijavljeni samo nekoliko počinioca je osuđeno zbog slabih zakona i komplikovanih procedura.

Indija je test nevinosti zabranila 2013. godine, a na ovu odluku pozvala se i sudija u Pakistanu. U Bangladešu i Avganistanu je to učinjeno 2018. godine, ali aktivisti tvrde da se odluka u Avganistanu i dalje krši.

Autor: tanjug.rs

#Pakistan

#nevinost

#silovanje