Stanovnici ove zemlje na prelazu kontinenata imaju poseban način spravljenja ovog mnogima omiljenog napitka

Svi koji su boravili u Turskoj bili su svedoci da se u ovoj zemlji zapravo više pije čaj nego kafa.

Ipak, kada stanovnici ove zemlje piju kafu, što naravno nije retkost, oni imaju običaj da dodaju dva sastojka koji ovom napitku daju posebnu čar.

Naime, oni koji su imali prilike da posete i turska sela, dakle van poznatih odmarlišta, bili su iznenađeni kada su videli kako se u ovim krajevima pije mnogima od nas omiljena tečnost za svako jutro.

Zapravo, meštani ovu kafu nazivaju napitkom dugog života, tako da jednom nedeljno u domaću kafu (tursku) dodaju pola kašičice prirodnog meda i malo limunovog soka.

U Turskoj se smatra da ovako spremljena kafa ima umirujuće dejstvo na telo. Med, koji sadrži fruktozu i glukozu, veoma dobro pomaže jetri i smanjuje šećer u krvi.

Limun jača imunitet. Zbog svih ovih korisnih svojstava, ovaj napitak se i zove napitak dugovečnosti.

Priprema: Zakuvajte srednju jaku kafu, a zatim je preručite u šoljicu.

Kada se malo prohladi dodajte joj med i nekoliko kapi limuna. Ovaj napitak popijte barem jednom nedeljno, ali ne češće od toga.

Autor: nportal.rs