Smatralo se da zlatni jezik daje moć razgovora sa bogovima

Arheolozi su otkrili još dve egipatske mumije sa zlatnim jezicima u antičkom gradu Oksirhinkusu, koji se nalazi oko 100 milja od Kaira. Ukupno je do sada otkriveno 16 mumija, i sve su sa ovog lokaliteta.

Oksirhinkus, poznat i pod imenom GRad šiljatonose ribe, je pravi ElDorado za arheologe. Od 1896. godine do 1907, timovi istraživača su otkrili na hiljade delića papirusa zakopanih u starim gomilama djubreta na lokalitetu. Okolina lokaliteta je skoro kontinuirano i bez prstanka iskopava, i stalno izbacuje vredne i važne nalaze, uključujući i tekst na papirusu iz Ptolomejkog perioda i perioda dominacije Rima u Egiptu.

Ali u skorije vreme, arheolozi su otkrili još intrigantnije nalaze - zlatne jezike.

Tokom rimskog perioda zlatni jezici s se stavljali u usta nekih mumija kao posledica verovanja da će ti sveti objekti pomoći preminulom u zagrobnom životu. Posedovanjem zlatnog jezika, smatralo se da preminuli dobija moć i sposobnost komunikacije sa bogom Ozirisom u podzrmlju. Toje najviše iz razloga što su stari Egipćani verovali da je zlato tzv. meso bogova.

Zlatne jezike su otkrili arheolozi sa Univerziteta u Barseloni, pod vođstvom Drs Maite Maskort Roka i Ešter Pons Mellado.

Pored ovih spektakularnih predmeta, tim je identifikovao tri različite Hipogeje, podzemne pogebne prostorije, koje se datiraju u ptolomejski period. U njima se nalizolo 9 sarkofaga, od kojih dve du i dalje bele netaknute.

U samoj prostoriji se nalazilo preko 30 mumija umotanih u raznobojnu tkaninu, od kojih du neke na sebi imale i raznobojne funerarne maske. U ustima ovih mumija otkriven je zlatni jezik.

Uz same mumije bile su i terakota figurine Isis - Afrodite, boginje koja je spajala egipatsko nasledje i boginju lečenja i magije, sa grčkom boginjom Afroditom.

Autor: redportal.rs