Tvrde da je apsolutno sigurna 😎

Kineski startap je razvio malu nuklearnu bateriju za koju tvrdi da može da proizvodi električnu energiju 50 godina bez potrebe za punjenjem. Veličine je novčića, a kompanija navodi da ova tehnologija ima potencijal da napaja pametni telefon u budućnosti.

Betavolt sa sedištem u Pekingu je 8. januara predstavio minijaturnu bateriju za atomsku energiju, hvaleći se u saopštenju za javnost da je tehnologija mnogo ispred evropskih i američkih naučnoistraživačkih institucija i preduzeća.

Nazvana BV100, baterija proizvodi električnu energiju koristeći energiju koju emituje raspadajući radioaktivni izotop nikla (nikl-63). Između slojeva nikla-63 nalaze se listovi monokristalnog dijamantskog poluprovodnika debljine samo 10 mikrona.

Navodno ima gustinu energije koja je više od 10 puta veća od konvencionalnih litijumskih baterija. Prema Betavoltu, on će moći da održi svoju proizvodnju do 50 godina bez potrebe za punjenjem ili održavanjem.

Dimenzija baterije je 15x15x15 milimetara, snaga baterije je 100 mikrovati, a napon je 3 volta. Ipak, ovaj kapacitet je prilično skroman i još uvek nije dovoljno jak da napaja elektronski uređaj kao što je pametni telefon, a kamoli laptop.

Takođe, Betavolt napominje da bi se nekoliko baterija potencijalno moglo koristiti serijski ili paralelno za napajanje zahtevnijih uređaja.

Držanje baterije radioaktivnog raspada u džepu može zvučati kao rizičan posao, ali kompanija insistira da je baterija apsolutno sigurna.

Kompanija navodi da nema spoljašnjeg zračenja, dodajući da se baterija neće zapaliti ili eksplodirati.

Kažu da je baterija trenutno u "pilot fazi" i da će uskoro biti puštena u masovnu proizvodnju. Kompanija planira da stvori snažnije baterije i želi da istraži upotrebu različitih radioaktivnih izotopa.

- Kompanija planira da lansira bateriju snage 1 vat 2025. Ako politike dozvole, baterije sa atomskom energijom mogu dozvoliti da se mobilni telefon nikada ne puni, a dronovi koji mogu da lete samo 15 minuta mogu da lete neprekidno - rekao je Betavolt u svojoj izjavi.

Autor: redportal.rs