Da li ste čuli za Rio Hamzu? 🤓

Pokrivajući više od 7 miliona kvadratnih kilometara Južne Amerike, basen reke Amazon je najveći i najimpresivniji rečni sistem na svetu. Ali to nije sve što se tu krije. 😉

Pre 9 godina brazilski naučnici su otkrili novu reku u okviru basena, i to 4 kilometra ispod nje!

Rio Hamza, kako joj je nadenuto ime, duga je koliko i sama reka Amazon, ali je stotinama kilometara šira. I Amazon i Hamza teku od istoka ka zapadu i slične su dužine (oko 6.000 km). Ali dok je Amazon širine od 1 km do 100, Hamza je od 200 do čak 400 km široka!

pročitajte još

NAJVIŠE selo u Evropi

Ova podzemna reka počinje u regionu Akra ispod Anda i teče kroz basene Solimos, Amazonas i Maraho, te ide direktno do Atlantskog okeana.

Još jedna razlika između Amazona i Hamze je ta što Amazon teče mnogo brže i, samim tim, nosi sa sobom mnogo više vode - oko 133.000 metara kubnih po sekundi. Sa druge strane, Hamza nosi samo 3.900 metara kubnih vode sa sobom i teče brzinom koja je manja od 1 milimetra po satu! 🤯

Rio Hamza je locirana uz pomoć podataka prikupljenih sa 241 bunara, iskopanih tokom petrohemijskih eksploatacija kompanije Petrobras 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Autor: Alok Jha / redportal.rs

#Amazon

#Amazonas

#Andi

#Hamza

#Najduža reka na svetu

#Nauka

#Rio Hamza