Komandovala sa 80000 RAZBOJNIKA! 😲⚔

Početkom 19. veka, bivša prostitutka iz javne kuće u gradu Kantonu udala se za Čenga I, strašnog pirata koji je harao Južnim kineskim morem u vreme dinastije Ćing.

Jedno od imena pod kojima je sada poznajemo, Čing Ši, jednostavno znači Čengova udovica, ali ono po čemu je pamtimo daleko je prevazišlo ono što je uradio njen muž. Nakon njegove smrti, nasledila ga je i komandovala sa preko 1.800 gusarskih brodova i oko 80.000 ljudi. Poređenja radi, čuveni Crnobradi je komandovao sa četiri broda i 300 pirata. Laura Suk Dankob, autorka knjige o ženama piratima, ovako je opisuje:

Bila je apsolutno, nesumnjivo najveći gusar koji je ikada živeo. Harala je duže. Zaradila je više novca. Predala se slobodnom voljom, mogla je da zadrži svoj novac i da provede ostatak svojih dana na slobodi, za razliku od Crnobradog koji je pogubljen.

Njen muž Čeng I, je bio izuzetan komandant flote Crvene zastave. Uspeo je da ujedini mnoge rivalske piratske organizacije. Oženio ju je kada je imala 26 godina i tada je i ona počela da saučestvuje u muževljevim poslovima.

Legenda kaže da je Čeng odabrao upravo nju zbog reputacije pronicljive poslovne žene: Čing Ši je očigledno koristila tajne koje je saznala kao prostitutka, da bi imala moć nad svojim bogatim i politički povezanim klijentima. Ne postoje izvori koji podržavaju ovu priču, ali njena pamet je svakako postala neosporna tokom njene piratske karijere.

Priča se da je Čing Ši postavila uslov budućem mužu: da ima jednaku kontrolu nad flotom. Ženske vođe pirata bile su retka pojava. Poznata je još jedna ženua komandant, gospođu Hon-čo-lo, koja je bila aktivna u Hong Kongu u prvoj polovini 20. veka.

Nakon šest godina braka, Čeng I je umro u 42. godini. Ne zna se mnogo o tome kako je preminuo. Njegova smrt je ostavila Čing Ši u nesigurnom položaju. Usvojeni sin i naslednik njenog muža, Čeng Po Tsai, prvobitno je nasledio komandu nad Crvenom zastavom. Međutim, Čeng Po Tsai je bio više od posinka, on je bio ljubavnik njenog muža. U roku od nekoliko nedelja nakon Čengove smrti, Čing Ši je uzela posinka za svog ljubavnika, na kraju učvrstivši vezu brakom. Ubrzo je uspela da se vrati na vlast i stekla vođstvo nad flotom.

Kao komandant ogromne flote, imala je pune ruke posla. Za razliku od Zapada, u Južnoj Kini žene na brodu nisu bile stigmatizovane ili smatrane za nesreću. Ipak, nikome, a još manje gusarskoj udovici, ne bi bilo lako da kontroliše toliko odmetnika: bilo ih je 80.000.

Da bi upravljala tolikom flotom, uvela je strog kodeks: svakom gusaru koji je izdavao sopstvena naređenja ili odbijao da posluša pretpostavljenog trebalo je da bude odrubljena glava na licu mesta. Kodeks je bio posebno neobičan utačkama koje se odnose na zarobljenike. Ako bi gusar silovao zarobljenicu, on bi bio ubijen. Ako je seks između njih dvoje bio sporazuman, oboje bi bili ubijeni.

Flota je pod njenom komandom bila neporažena, uprkos pokušajima zvaničnika dinastije Ćing, portugalske mornarice i Istočnoindijske kompanije da je unište. Nakon tri godine haranja otvorenim morem, Čing Ši se konačno povukla 1810, prihvativši ponudu za amnestiju od kineske vlade.

Čing Ši je umrla 1844. godine. Sećanje na nju je prodrlo je u popularnu kulturu. Ona je čak inspirisala lik u franšizi Pirati sa Kariba: moćnu gospodaricu Ching, jednu od devet piratskih lordova. Iako se ne zna kako je provela godine nakon penzionisanja, možemo se samo nadati da je svoje poslednje dane provela u miru i anonimnosti, daleko od mučnog života na moru.

Autor: redportal.rs