Novinar koji je obeležio početak veka neće biti izručen

Britanski sud je odbacio zahtev za ekstradikcijom Džulijana Asanža koji su poslale SAD, gde je optužen za špijunažu, javlja Associated Press.

Nadležna sudija Vanesa Barajster je u obrazloženju odluke navela da bi ekstradikcija bila represivna, uzimajući u obzir Asanžovo mentalno zdravlje, uz zaključak da bi verovatno izvršio samoubistvo ukoliko bi bio izručen, dok vlada Sjedinjenih Država najavljuje žalbu na ovu presudu.

Tužioci u Americi su protiv Asanža podigli 17 različitih optužnica za špijunažu i 1 za protivpravno korišćenje kompjutera.

Optužnice su vezane za otkrivanje poverljivih podataka američke vojske, posebno o aktivnostima u Iraku i Avganistanu, tako da bi osnivač Vikiliksa bio osuđen na 175 godina zatvora ukoliko bi bio proglašen krivim.

Ove optužbe su naišle na neodobravanje raznih grupa za zaštitu ljudskih prava i novinara širom sveta, koji smatraju da se njima ugrožava sloboda govora.

Istina, sudija Barajster je odbacila navode odbrane koji su izneli tvrdnju da je Asanž zaštićen zakonima i običajima koji štite slobodu govora. Ona je navela da bi njegove aktivnosti u ovim slučajevima (špijunaže) bile krivična dela koja nisu zaštićena zakonima o slobodi govora.

Ipak, ona je takođe navela da Asanž boluje od kliničke depresije, tako da bi verovatno sebi oduzeo život ukoliko bi se našao u zatvorenom prostoru, što bi bilo neizbežno ukoliko bi bio izručen SAD.

Odluka je donesena u pravnom vakumu u kojem se osnivač Vikiliksa nalazi više od decenije, na šta je reagovao i Vikiliks.

- Sama činjenica da je ovaj slučaj došao do suda predstavlja dokaz da se radi o velikom, istorijskom, sveobuhvatnom napadu na slobodu govora. Ovo je borba koja utiče na svakoga od nas i naše pravo da budemo informisani, i ona se vodi kolektivno - navela je Kristin Hrafnson, portparol Vikiliksa.

Asanžova emotivna partnerka Stela Moris, sa kojom inače ima dvoje dece, takođe se izjasnila o presudi, rekavši da bi ekstradikcija bila toliko nepravedna da joj se čini da je tako nešto nemoguće.

IZVOR: YT / Sky News

Autor: redportal.rs

#britanski sud

#džulijan asanž

#ekstradikcija