Opšte je poznato koliko su psi vezani za ljude, ali da li baš toliko da na kraju svog života povređuju onog kog najviše vole?

Opšte je poznato koliko su psi vezani za ljude, ali da li baš toliko da na kraju svog života povređuju onog kog najviše vole?

Takva polemika se neretko može čuti kad neko pomene da je vlasnik dobermana.

Tvorac ove rase je Nemac Karl Friedrich Louis Dobermann po kojem je rasa i dobila ime. Posebno su poznati po svojoj oštrini, inteligenciji i upotrebljivosti. Smatra se da je ovaj pas nastao ukrštanjem devet rasa, i to: nemačkih pinčeva, tirinških ovčara, nemačkih ptičara, rotvajlera, engleskih hrtova, beaucerona, mastiffa, boksera i manchesterskog terijera.

Dobermani su od davnina korišteni kao psi čuvari, psi za borbu i lov na divljač. S vremenom su se počeli koristiti kao policijski psi, čak i za vojne svrhe. Danas se ne koriste kao policijski psi radi stalnih menjanja vlasnika, to jest, vodiča, što kod dobermana ne prolazi. Doberman je pas koji poštuje i sluša samo jednog vlasnika i u rukama drugih ljudi najčešće je neupotrebljiv i neposlušan.

Doberman zahteva čvrstu ruku i ne preporučuje se za prvog psa. Ako mislite da nećete imati dovoljno vremena za njega, ovaj pas nije za vaš dom. Takođe, ako ga istrenirate i on vas obeleži kao svog vlasnika, a vas često nema kod kuće, to bi mogao biti problem ostalim ukućanima.

Iako znaju biti jako tvrdoglavi, pa čak i agresivni, što zavisi samo od odgoja vlasnika, nipošto nije tačno da je ovo pas koji će vas povrediti pre svoje smrti.

IZVOR: TW @Amelija65412569

Autor: redportal.rs

#doberman

#pas

#vernost