Gradić u Laciju otkriva ISTINU! 🧐

Veliko arheološko otkriće omogućilo je da se iz drugog ugla sagleda propadanje Rimskog carstva. Istraživanja su pokazala da je otkopani gradić u južnom Laciju napredovao u 3. veku. Ovo otkriće je potpuno inovativno, jer je ovaj period bio povezan sa opadanjem Rimskog carsva. Istraživači su analizirali grnčariju sa ovog lokaliteta i pokazali da je grad počeo da propada tek 300 godina kasnije. 

U početku su arheolozi na lokalitetu, koji je Rimljanima bio poznat kao Interamna Lirenas, mogli da iskopaju samo krhotine drevne grnčarije. Ali geološkim istraživanjima su otkriveni neverovatni detalji o izgledu grada, koji su pokazali da je imao niz urbanih karakteristika uključujući brojna javna kupatila, hram, skladište i pozorište. Jedanod glavnih istraživača je rekao: 

Pronašli smo uspešan grad koji se prilagođava svakom izazovu koji mu se postavlja tokom 900 godina. Ne kažemo da je ovaj grad bio poseban, mnogo je uzbudljiviji od toga. Mislimo da su mnogi drugi prosečni rimski gradovi u Italiji bili jednako otporni. Samo što su arheolozi tek nedavno počeli da primenjuju prave tehnike i pristupe da to vide.

Osamdesetih godina prošlog veka sprovedena su prethodna istraživanja o polomljenoj grnčariji na ovom lokalitetu. Ona su pokazala da je grad bio na vrhuncu tokom prvog i drugog veka p.n.e. Zbog nedostataka uvezene grnčarije, arheolozi su pretpostavili da je grad bio u opadanju. Ipak najnoviji nalazi su pokazali da se pad dogodio mnogo, mnogo kasnije. 

Autor: redportal.rs