Vrsta spasena od izumiranja!

Šanse za opstanak najugroženije vrste kornjača Rafetus swinhoei uvećale su se nakon što je u Vijetnamu pronađena ženka koja će moći da se pridruži jedinom mužjaku poznatom na planeti, prenosi Gardijan.

Poslednji poznat mužjak urgožene vrste više nije sam na planeti nakon što je pronađena ženka u vijetnamskom jezeru Dong Mo.

Naučnici su proveli nedelje tragajući za ženkom u jezeru površine 1.400 hektara. Ženka teška 86 kilograma i dugačka metar pronađena je u oktobru, kada je uhvaćena na jedan dan radi ispitivanja i uzimanja uzroka. Tim naučnika je izjavio da je životinja zdrava i jaka i da je nakon puštanja ponovo želela da se vrati u jezero.

DNK analize su potvrdile da je reč o kornjači Rafetus swinhoei, koja je najugroženja vrsta kornjače na planeti. U istom jezeru uočena je još jedna kornjača za koju se procenjuje da je teška oko 130 kilograma i za koju se naučnici nadaju da bi mogla biti još jedan mužjak ugrožene. Oni se nadaju da će i nju uspeti da uhvati na proleće, kada je nivo jezera najniži. Moguće je da se kornjača iste vrste nalazi i u obličnjem jezeru u kojem su naučnici otkrili DNK ove vrste u uzorcima vode. Jedini poznati mužjak iz vrste Rafetus swinhoei nalazi se u jednom kineskom zoološkom vrtu. Naučnici planiraju paru kornjača daju šansu da se razmnožavaju i da tako vrstu spasu od izumiranja.

IZVOR: YT / Asian Turtle Program

Autor: Tanjug/redportal.rs

#kornjača

#mužjak

#rafetus swonhoei

#ugrožena vrsta

#ženka