Udri dva šava, zavij i puštaj me nazad na teren!

Često možemo čuti, naročito od starijih ljubitelja ovog sporta, kako je današnji fudbal izgubio na žustrini i postao previše mekan. Na jednu priču u prilog tome podsetila nas je Fejsbuk stranica Opsajd, koja okuplja fudbalske romantičare.

Iako je danas nezamislivo da igrač koji ima na svom dresu i kap krvi nastavi meč, nekada je to moglo da izgleda i ovako:

IZVOR: FB / Opsajd

Bilo je to 6. septembra 1989, u Stokholmu, na meču druge evropske grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Italiji 1990. Šveđani su dočekali Engleze, i tim sa Ostrva trebao je da ode neporažen sa ovog gostovanja, da bi i teoretski osigurao put na Mundijal, kao drugoplasirani iza domaćih "vikinga", a ispred Poljaka i Albanaca.

Meč je počeo mirno, ali u jednom skoku u krugu na centru igrališta, Terens Teri Bučer, umesto lopte, čelom je pogodio potiljak doslovno tvrdoglavog švedskog veznog igrača. Na čas je izveden sa terena, timski lekar mu je rekao da bi ranu trebalo zašiti sa sedam šavova, i da mora da napusti igru.

Odgovor tadašnjeg fudbalera Glazgov Rendžersa bio je netipično britanski: - Udri dva šava, zavij i puštaj me nazad na teren!

Sa čalmom na glavi, centralni bek Gordog Albiona nastavio je da komanduje odbranom i, kako to inače igrači na njegovoj poziciji i čine, da glavom otklanja sve opasnosti ispred svog šesnaesterca.

U 21. veku, niko mu ne bi dozvolio da igra u takvom stanju, ali 1989, sa dva šava koja su pukla odmah pri prvoj intervenciji, Bučer je svoje mesarsko prezime potvrdio i krvlju zalivenom čalmom, glavom i belim dresom sa grbom engleske fudbalske asocijacije.

Do kraja meča, krv se slivala i preko njegovog šorca, a i lopta bi, posle njegovih intervencija, ostajala krvava.

Kraj meča dočekao je sigurno sa litrom krvi manje u organizmu i sa ludačkim sjajem u očima, koji je ušao u legendu u zemlji u kojoj je loptanje nogom i osmišljeno kao timski sport.

I dan-danas, požrtvovanost nekog momka u dresu sa tri lava na grbu, meri se po Bučerovom krvoproliću u Švedskoj 1989.

Autor: redportal.rs

#Engleska

#Fejsbuk

#Sport

#fudbal

#opsajd