Provešćemo vas kroz najbolje procesore u više kategorija.

Trenutno je na tržištu raznovrsna ponuda procesora, a mi tražimo najbolje za 2023. godinu, a ova godina je posebno zbunjujuća. Na neki način, to je dobro jer znači da postoji mnogo opcija.

Provešćemo vas kroz najbolje procesore u više kategorija. Tražimo najbolje u celini, najbolje za gejming, najbolje za raznovrsnu upotrebu, najbolje "budžet" opcije, najbolje za profesionalnu upotrebu, kao i najefikasnije procesore.

NAJBOLJI PROCESOR

Prva kategorija je najbolji procesor sveopšte gledano. Tu se ističe AMD-ov Ryzen 7 7800X3D na AM5 platformi. On je ujedno i dvostruki pobednik jer je najbolji i u kategoriji gejming procesora.

Ryzen 7 7800X3D je među jeftinijim procesorima u visokoj cenovnoj klasi. U profesionalnoj upotrebi nije među najboljima, ali je veoma energetski efikasan.

NAJBOLJI GEJMING PROCESOR

Kao što smo već pomenuli, pobednik ove kategorije je Ryzen 7 7800X3D. Ono što ga najviše izdvaja je tehnologija 3D keša koja mu daje ogromnu prednost kad je gejming u pitanju. To znači da za razliku od drugih procesora ima direktan pristup većem broju keširanh podataka (96MB L3 keša) i samim tim viši FPS, posebno kad su u pitanju 1% i 0,1% "lows".

NAJBOLJI PROCESOR ZA RAZNOVRSNU UPOTREBU

Intel Core i5-14600K i Core i5-13600K su naša preporuka za ovu kategoriju. Činjenica da imaju veći broj jezgara u poređenju sa AMD konkurencijom približne cene ih čini pogodnijim za profesionalni rad. Iako zaostaju za najboljim procesorima kad je u pitanju profesionalna upotreba, njihova cena je dosta povoljnija i to ih čini najboljim kad gledamo odnos cene i performansi. Uzrok toga je postojanje takozvanih "efikasnih" jezgara koja rade na nižim frekvencijama ali omogućavaju da se na procesor spakuje više jezgara.

Kada je gejming u pitanju takođe ostvaruju solidne rezulta. U nekim naslovima čak pariraju najboljem gejming procesoru.

NAJBOLJE BUDŽET OPCIJE

U ovoj kategoriji nismo mogli da se odlučimo za jednog predstavnika već izbor zavisi od potreba korisnika. Preporuke su sledeće:

- Ryzen 5 7600 za AM5 platformu

- Ryzen 7 5700X za AM4 platformu

- Ryzen 5 5600 za AM4 platformu ako je cilj samo gejming za što manje novca

- Intel core i5-12600K za Intelove fanove

NAJEFIKASNIJI PROCESOR

U ovoj kategoriji Threadripper 7980X je definitivno najbolji kada radi u eco režimu, ali sa cenom od preko 5000$ nije dostupan većini korisnika.

Naša preporuka za najefikasniji procesor je ponovo Ryzen 7 7800X3D.

NAJBOLJI PROCESOR ZA PROFESIONALNU UPOTREBU

U ovoj kategoriji Threadripper 7980X je najbolji sa 64 cpu jezgara, ali kao što smo rekli cena mu je veoma visoka. Zbog toga je naša preporuka za ovu kategoriju Threadripper 7970X sa 32 cpu jezgra, koji ima dosta bolji odnos cene i performansi.

Za kraj bismo istakli Ryzen 7 5800X3D kao najbolju upgrejd opciju za korisnike koji su već na AM4 platformi i žele da produže životni vek svog računara za još par godina. Ovaj upgrejd ima najviše smisla za korisnike koji imaju 2000 ili 3000 seriju Ryzen procesora. Korisnici 5000 serije Ryzen procesora takođe treba da obrate pažnju na ovaj procesor ako im je gejming primarna funkcija računara pod uslovom da imaju neku od jačih grafičkih kratica novije generacije.

Za dodatne informacije pogledajte sledeći video koji je ujedno i inspiracija za ovaj članak.

IZVOR: YT / GamersNexus

Autor: Redportal.rs / D.S.