Prime energetsko piće sadrži L-teanin koji nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU

Inspekcija Uprave za bezbednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja Republike Slovenije izvršila je kontrole Prime pića na osnovu prijava. Otkrila je da su u opticaju dve verzije.

Naknadna pažljiva inspekcija sastojaka pokazala je da Prime energetsko piće sadrži L-teanin koji, kako je već rečeno, nije dozvoljen u bezalkoholnim pićima u EU, ali je dozvoljen u drugim namirnicama.

Time je ova jedna verzija popularnog pića zabranjena za prodaju, saopštila je inspekcija, a prenosi portal K1.

Inspektori su tokom poslednjih provera utvrdili da operateri više ne prodaju energetska pića sa kofeinom, već samo hidratantna pića marke Prime, koja ne sadrže kofein i L-teanin.

Inspekcija je tokom nadzora identifikovala nekoliko uvoznika/distributera ovog pića. Uprava i Direktorat za javno zdravlje Ministarstva zdravlja zatražili su od Nacionalnog instituta za javno zdravlje procenu rizika.

Procenjeno je da izloženost kofeinu kroz konzumiranje Prime energetskih napitaka povećava verovatnoću štetnih efekata po zdravlje dotičnih grupa stanovništva, pa stoga energetska pića Prajm, navodi se, "predstavljaju rizik za zdravlje dece i adolescenata s obzirom na njihov sadržaj kofeina".

Autor: K1info

#Slovenija

#energetsko piće

#opasno po zdravlje

#prime