Sarajevska ljubavna priča

Ova kratka priča o slavnim Česima, 101 godinu od oslobođenja Sarajeva, posvećena je velikim ljudima - jednoj hrabroj ženi i jednoj ogromnoj ljubavi.

Inžinjer Jozef Doleček bio je oficir austrougarske vojske raspoređen na vojnu službu u Sarajevo. Ovaj Čeh, široke slovenske duše, razlikovao se od ostalih vojnika po odnosu prema domaćem stanovništvu. Pogotovo prema Srbima.

U jesen 1914. godine, nakon pobeda na Ceru i Кolubari, srpska i crnogorska vojska krenule su u silovitu kontraofanzivu i stigle nadomak Sarajeva. Doleček je raspoređen na izgradnji i utvrđivanju linija odbrane Sarajeva. Jahao je svaki dan i obilazio je liniju koja je bila okrenuta ka Romaniji odnosno istoku i Srbiji. 

Srpski napadi su odbijeni, a lokalno stanovništo se počelo navikavati na vojnike i oficire koji su bili smešteni u kasarni. Po svojoj uljudnosti i kulturi izdvajao se inženjer Jozef Doleček. Prolazeći jedan dan kroz selo Drljevac , zamolio je seljake pored kojih je prošao za malo vode. Među njima je bila Milica, iz domaćinske kuće Tadića. Ona je dodala Jozefu vodu, pogledi su se sreli, a srca prepoznala. Oficir se uljudno zahvalio i odjahao dalje. No, misli su mu se uzburkale, te je odlučio da svaki sledeći dan žedan projaše kroz Drljevac. Sretao je iz dana u dan Milicu i ljubav se rodila.

Foto: Katera

Ljubav austrougarskog oficira i inžinjera i "paganke", kako su pravoslavce nazivali vojnici, nije naišao na odobravanje kod ostalih oficira. Smatrali su da je ispod časti da jedan austrougarski oficir oženi "paganku". Nakon jedne žešće rasprave i uvrede koja je pala, Jozef izlazi na dvoboj sa mađarskim oficirom. Bio je hitriji i izašao je kao pobednik u dvoboju, ali je tada donio odluku o napuštanju vojne službe.

Pre nego što je srpska vojska, 6. novembra 1918, prešla preko rovova i utvrđenja na kojima je radio, Jozef je već bio srećno oženjen Milicom. Dok je Druga armija predvođena vojvodom Stepom Stepanovićem marširala obalom Miljacke, koja će kasnije poneti ime slavnog srpskog vojskovođe, njih dvoje su srećno živeli na njenom imanju na Drljevcu.

Ubrzo se preseljavaju u Beograd gde Jozef, kao vrstan inžinjer, ostavlja značajan trag. Dosta je značajnih objekata i mostova koji su zahvaljujući Drljevačkom zetu završavani u rekordnom roku. Jozef je umro 1933. godine, a on i Milica iza sebe su ostavili naslednika sina Rajka.

Rajko Doleček bio je svetski poznat univerzitetski profesor, endokrinolog, koji je rođen u Pragu 1. juna 1925. godine i kršten u Pravoslavnoj crkvi. Studije medicine započeo je u Beogradu, a završio na Кarlovom univerzitetu u Pragu. Za vreme Drugog svetskog rata u okupiranom Beogradu, bio je ilegalac Ravnogorskog pokreta. U Čehoslovačkoj imao svoje emisije na državnoj televiziji. Svoju ljudsku veličinu i ljubav prema srpskom narodu, pokazuje za vreme Odbrambeno-otadžbinskog rata, demantujući laži koje su plasirali zapadnjaci o Srbima i karakteru rata. Mnoštvo je snimaka, dokumentarnih filmova i knjiga koje svedoče toj borbi. Nadljudski je pomagao svom narodu, a i svojim Tadićima i duhovno i materijalno. Umro je u Pragu u decembru 2017. godine, a iza sebe je ostavio sina Branka.

Autor: redportal.rs

#Austrugarska

#Jozef

#Milica

#Srbija

#ljubav

#Čeh