O knjizi će, pored autora, govoriti Dubravka Dragović Šehović, urednica izdanja, i Milan Lukić književni istoričar ☝

Knjiga Beogradski Jevreji Nebojše Jovanovića biće predstavljena pred beogradskom publikom u četvrtak 16. novembra u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC u 18 sati.

Knjiga Nebojše Jovanovića predstavlja jedinstvenu istorijsku sintezu duge prošlosti Beograda sagledanu kroz sudbinu jevrejskog naroda u njegovom najstarijem jezgru.

Dok su Beogradom vladali različiti narodi, a tek u poslednja 2 stoleća kontinuirano Srbi, od 10. veka u njemu je postojano živeo, radio i na različite načine doprinosio razvoju grada još jedan narod – Jevreji. O Jevrejima koji su živeli na prostoru Beograda od 10. veka svedoče i kordopski kalifi, i hazarski kagani, i trgovci iz Ankone, Dubrovnika i Venecije, ali i ostaci srušenih sinagoga na savskoj i dunavskoj strani grada.

U vreme Kneževine i Kraljevine Srbije beogradski Jevreji stekli su punu afirmaciju kao etnička i verska zajednica. 

Brojna su jevrejska imena među srpskim junacima iz Prvog i Drugog svetskog rata, kao i na spomenicima i spomen-pločama u najstarijim gimnazijama u Beogradu.

Danas nazivi desetina ulica, škola i drugih ustanova podsećaju na bliskost 2 naroda koja od 19. veka jednako doživljavaju Srbiju kao svoju otadžbinu.

Autor: Redportal.rs

#Beogradski Jevreji

#Delfi SKC

#Laguna

#nebojša jovanović

#promocija knjige