Dečak je zapravo bio štićenik jednog bečkog sirotišta krajem 1946. godine

Ubeđeni smo da ste spomenutu fotografiju nekad videli - na betonskom stepeništu, reklo bi se u nekom gradu u Evropi u vreme Drugog svetskog rata, mali dečak drži par cipela, presrećan što ih je dobio, i do te mere je ushićen da je osmehujući se zabacio glavu nazad. 😥🥰

Ono što je manje poznato je da je slika zapravo prvi put objavljena u američkom časopisu LIFE, i to sada već davnog 30. decembra 1946. sa neobičnim opisom, koji prenosimo u celosti.

Foto: Life magazin/NZ

Veliki broj dece u Evropi je ovog Božića dobila Deda Mraza. Кada je velika kutija američkog Crvenog krsta stigla u bečko sirotište Am Himel, cipele, kaputi i odeća su ispali iz nje.

Poput dečaka na slici, i ostala deca, koja tokom svih godina rata nisu videla novu odeću, nasmejala su se do nebeskih visina. Nažalost, za hiljade druge evropske dece nije bilo Deda Mraza ni ovog Božića.

Кada je brod koji je prevozio ilegalne jevrejske imigrante nedavno stigao u Haifu u Palestini, vlasti su ih otkrile, tako da su mališan sa fotografije i njegova sestra razdvojeni je od roditelja.

Prilikom razdvajanja, suze su ispunile dečakove oči, a njegova bleda sestra ga je zaštitnički stezala. Ipak, ovog Božića je dobio nov par cipela.

Fotografija bi možda bila i zaboravljena, da jedna čitateljka magazina posle pet godina nije podsetila na nju. Gospođa Ričard Henri Vehmejer, ispostavilo se, čuvala je ovu sliku kao vizuelno sredstvo od kojeg je moglo mnogo da se nauči. Zato je rešila da napiše pismo redakciji povodom svega što je ta slika za nju značila.

Foto: Life magazin/NZ

- Na slici se nalazi Verfel, šestogodišnji austrijski dečak koji je ostao bez roditelja, koji steže novi par cipela koji je pristigao iz SAD. Svaki put kada bih čula neku sitnu pritužbu od strane prijatelja ili osoba koje poznajem, spomenula bih dečaka sa slike, kako ih drži svojim ručicama, jedva čekajući da ih obuje - napisala je ona u tom pismu.

Kako je navela, sama fotografija je bila dovoljna lekcija za sve.

- Prizor dečjeg ushićenja nad parom cipela mi već dugo znači nešto lično. Posebna vrednost ove fotografije je što utisak koji prenosi, tako dugo traje, i to baš zbog tog dragocenog isečka iz Vaših novina, ali i mog sećanja - zaključila je ona.

Posle pisma gospođe Vehmejer, slika je periodično počela da se pojavljuje u raznim novinama, knjigama i pamfletima, a njena moć je tolika da se i danas relativno često deli po mreži.

Inače 1947. godine Verfel je opet spojen sa svojom porodicom, a s vremena na vreme su ga posećivali radnici Crvenog krsta, dok nije odrastao. Nadamo se da je Verfel imao srećan život posle zabeleženog trenutka, i da su te nove cipele samo označile početak mnogo boljih dana za njega. 💗

Autor: redportal.rs