Zabrinjavajući podaci za najveću državu na svetu

Državna agencija za statistiku u Rusiji navodi da je realan broj umrlih od koronavirusa za 3 puta veći od onog što su saopštili zvaničnici!

U ovom trenutku broj umrlih Rusa od posledica koronavirusa je 55.265, ali Rosstat, federalna agencija za statistiku, navodi da je broj umrlih mnogo veći, pa se pominje broj od čak 186.057 mrtvih! To bi značilo da je Rusija 3. na svetu u ovom momentu po broju preminulih i to odmah iznad Sjedinjenih Država i Brazila.

Naučnicima je dugo bilo sumnjivo da sa više od 3.000.000 zaraženih Rusija ima toliko nisku stopu smrtnosti, a ruska državna agencija za statistiku je ovu sumnju i potvrdila.

Ovo je, međutim, i pitanje metodologije brojanja preminulih od koronavirusa. Navodi se da broj od 55.265 mrtvih označava one smrtne slučajeve koji su direktno uzrokovani zarazom koronavirusa, dok je 3 puta veći broj rezultat svih smrtnih slučajeva koji su imali kontakt sa koronavirusom, nevezano za to da li je virus direktna posledica smrtnog ishoda.

Ruska agencija za statistiku navodi da je u period od januara do novembra otkriven skok od 229.700 smrtnih slučajeva u odnosu na prethodnu godine, sa tim da je većina bila povezana sa koronavirusom.

Autor: redportal.rs

#covid 19

#korona

#koronavirus

#rusija