Kada je žena trudna, ćelije ploda migriraju u majčin krvotok, a zatim nakon kruženja, vraćaju se nazad u samu bebu

Verujemo da ste i u privatnom životu nekad čuli da je recimo, neka trudnica bila u blizini bolesnih ljudi ali da je nije zahvatio nikakav virus, ili da su neke žene ozdravile nakon što su zatrudnele.

Ispostavilo se, kao što je to obično slučaj, da to nisu samo bapske priče, već praktično naučno potvrđena pojava, koja ima i svoje ime - fetalno-materni mikrohimerizam, ili prosto fetalni mikrohimerizam.

Foto: Unsplash.com

Naime, kada je žena trudna, ćelije ploda migriraju u majčin krvotok, a zatim nakon kruženja, vraćaju se nazad u samu bebu.

Tokom 41 nedelje, ove ćelije cirkulišu, ulaze u međusobni kontakt, i stapaju se na različite načine, a čak i nakon rođenja bebe, mnoge od tih ćelija ostaju u majčinom telu, ostavljajući gotovo trajne efekte u tkivima, kostima, mozgu i koži, a često tamo ostaju i decenijama.

Svako dete koje majka dobije i nakon prvog porođaja ostaviće slične efekte. Zapravo, čak i ako trudnoća ne ide do punog termina, ove ćelije i dalje migriraju u krvotok, tako da utiču pozitivno na zdravlje žena relativno dugo.

Recimo, istraživanja su pokazala da ako je majčino srce povređeno, da će ove, fetalne ćelije, prosto pojuriti na mesto povrede i transformisati se u različite vrste ćelija, specijalizovane za lečenje i praktično popravku srca.

Tako se može reći da beba čuva zdravlje majke, dok majka pomaže razvoju bebe. Zapravo, to je najčešći razlog zašto određene bolesti i nestaju tokom trudnoće, a često i posle nje, a različite studije su pokazale ove ćelije ostaju u mozgovima majki i 18 godina nakon njenog porođaja.

U ovome se možda krije i tajna kako majke možda mogu da osete kako je njihovo dete čak i kada ono nije prisutno? Ko zna? 🤔

Autor: redportal.rs