U Bajinu Baštu zaputio se kako bi prisustvovao seminaru o biciklizmu na kom će, kako ističe, razmeniti iskustva sa biciklistima iz svih krajeva zemlje.

Jovan Berić bicikl vozi već tri decenije. Na ovom prevoznom sredstvu prevalio je oko osam hiljada kilometara i prešao Srbiju "uzduž i popreko", piše subotica.com. 💪🏻😎

- Obišao sam celu zemlju, imao priliku da uživam u prirodi, planinama, rekama, gradovima. Posetio sam i gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije, kao i još nekoliko zemalja u Evropi - počinje priču Jovan i dodaje da bicikl ima brojne prednosti u odnosu na automobil i druga prevozna sredstva:
- Nigde ne plaćam parking, ne sipam gorivo, vožnja bicikla je zdravija nego recimo vožnja automobila. Najveća prednost je ta što mogu da stanem gde hoću, da se smestim gde mi se dopada, putujući biciklom upoznao sam infrastrukturu svakog grada, video znamenitosti, prirodne lepote. Doživljaj je u svakom slučaju znatno bolji.

Juče je ovaj Subotičanin krenuo put Bajine Bašte. Na svoj bicikl je natovario sve što mu je potrebno za udobno putovanje i još udobniji odmor.

- Prtljag je težak 60 kg i dodajte još mojih 70 kg, ali sreća bicikl je dobro izbalansiran. Poneo sam šator, hranu, vodu, nešto garderobe, dobru volju i zdrav razum - nabraja Jovan uz osmeh.
Dobro sam isplanirao put. Odmaraću se u Banoštoru, Šapcu i na Zlatiboru.

U Bajinu Baštu zaputio se kako bi prisustvovao seminaru o biciklizmu na kom će, kako ističe, razmeniti iskustva sa biciklistima iz svih krajeva zemlje.

- Iz ravnice idem u brdsko-planinski predeo i to je prilika da čujem nešto novo, da im prenesem moja iskljustva, a svi zajedno ćemo promovisati biciklističku kulturu u zemlji. Razgovaraćemo i o biciklističkoj infrastrukturi, kao i o svim izazovima sa kojima se suočavaju vozači ovih dvotočkaša u Srbiji - ističe sagovornik i objašnjava kakva je situacija u Subotici:
- U našem gradu postoji preko 30 kilometara biciklističkih staza, od toga je 12 kilometara korisno, dok je ostatak u veoma lošem stanju. Imamo dosta biciklista iz starijie populacije i oni ne mogu da pevaziđu bankine i druge prepreke koje postoje. Stanje puteva je loše, a (ne)kultura vožnje je posebna priča.

Na pitanje da li je ovo prevozno sredstvo u dovoljnoj meri zastupljeno kod Subotičana, Jovan daje odričan odgovor uz napomenu da se mladi sve više okreću električnim biciklama.

- Mladi nemaju tu kulturu vožnje bajseva, oni se radije odlučuju za električne trotinete i skutere. Ja nisam pobornik električnih vozila, kupio sam i sebi jedan bicikl na električni pogon, ali sam ga se brzo otarasio kada sam shvatio da sam postao njegov rob. Vozeći bicikl uživam i radim nešto korisno za svoje zdravlje - završava Jovan kom smo poželeli srećan put.

Autor: subotica.com