Posleratna propaganda zločin pripisala četnicima 📚

Glavni neprijatelj u okupiranoj Srbiji jesu snage pod komandom generala Dragoljuba Draže Mihailovića i njihovo uništenje značilo bi konačan uspeh nemačkih snaga u jugoistočnoj Evropi, smatrao je Hajnrih Himler, zapovednik SS-a i Gestapoa kada je u jesen 1942. godine naredio veliku ofanzivu na jugu Srbije.

Kako je Rasinski korpus Jugoslovenske vojske u otadžbini, na čijem se čelu nalazio pukovnik Dragutin Keserović, vršio česte diverzije i sabotaže, čime je otežavao snabdevanje nemačkih snaga na Afričkom frontu, ali i resursima iz rudnika Trepča, poslednjeg dana septembra odlučeno je da se krene u njegovo uništenje, a sastavljen je i spisak sa imenima 24 četnička komandanta koje treba zarobiti i likvidirati.

Za operaciju Kopaonik angažovane su 7. SS dobrovoljačka brdska divizija Princ Eugen, sastavljena uglavnom od folksdojčera, odnosno banatskih Nemaca, jedna bugarska divizija i oko 300 pripadnika Ruskog zaštitnog korpusa. Operaciju je lično nadgledao Himler koji je došao u Kraljevo, a bio je to najviše rangirani nacistički zvaničnik koji je tokom rata boravio u okupiranoj Srbiji. Okupacione i kvislinške snage su 12. oktobra opkolile i upale u selo Kriva Reka kod Brusa, pošto su bile obaveštene da se tu nalazi Keserovićev štab. Međutim, Keserović je ranije saznao za pripremu napada i na vreme je evakuisao štab.

Foto: Wikipedia.org/United States Department of Defense

Kako je naredba Artura Flepsa glasila da snage pod njegovom komandom mogu celokupno stanovništvo smatrati simpatizerima pobune, usledio je dvodnevni masakr u Krivoj Reci. Okupacioni vojnici su ubijali svakog civila kojeg su videli, a oko 70 meštana naterali su da uđu seosku crkvu, staru 324 godine, koju su potom zapalili i minirali.

Zanimljivo je da se nakon rata, po dolasku komunista na vlast u Jugoslaviji, o ovom zločinu nije govorilo. Ipak, scena spaljivanja meštana u crkvi prikazana je u seriji i filmu Užička republika iz 1974. godine, samo što je tu zločin prikazan kao zajednički zločin nemačkih i četničkih snaga, iako je realnost bila sasvim drugačija.

Autor: redportal.rs