Čini se da je upad Hamsa uništio osećaj sigurnosti u zemlji i po mnogo čemu razorio vojnu reputaciju Izraela

Obmana Izraela i potraga za ključnom slabošću bezbednosnog sistema nadgledanja pojasa Gaze su bili krucijalni u planovima Hamasa da nanese najveći poraz državnoj bezbednosti zemlje u poslednjih 5 decenija.

Kako se navodi, viši izraelski zvaničnici su izneli svoje preliminarne zaključke u vezi upada Hamasa koji se odigrao u subotu. Palestinski militanti su napali više od 20 naselja i vojnih baza, ubivši na stotine vojnika i civila, zarobivši pritom i više od 150 taoca.

Pre samog upada, Izrael je smatrao Hamas potisnutim još od poslednjih sukoba koji su se odigrali 2021. godine. Prisluškivani pozivi militanata su, čini se, potvrdili pretpostavku da organizacija nije neposredna pretnja. Međutim sada se postavlja pitanje da li su ti razgovori bili namešteni.

Izrael je, kako se navodi, previše bio oslonjen na tehnološki sofisticirani zid duž granice za Gazom, koji je bio prekriven kamerama, različitim senzorima i automatskim mitraljezima osposobljenim za daljinsko upravljanje. Zvaničnici su verovali da je skoro pa neprobojan te su stoga držali relativno male snage u blizini.

Hamas je u napadu, tokom rane faze, uspešno onesposobio 4 komunikaciona tornja koristeći se prostim dronovima koji su ispuštali mine - čime su kompletno onesposobili ceo sistem. Zbog toga Izraelci nisu mogli da vide rušenje zida, same fizičke barijere, koji je Hamasu bio daleko lakši zadatak nego što se mislilo.

Hamas je uz pomoć eksploziva i buldožera probio zid na čak 30 mesta kroz koji je pustio preko 1500 naoružanih vojnika u dubinu izraelske teritorije.

Nakon toga dodatno je sve zakomplikovala i ekstremno spora reakcija izraelske armije, gde su se viši komandiri i komandanti našli svi sabijeni na jednom mestu u jednoj bazi, gde su bili kompletno pregaženi munjevitom ofanzivom militanata. Sa vođstvom koje je većinom bilo ili pobijeno ili zarobljeno, reakcija izraelske armije je bila veoma spora i nadasve dezorganizovana.

Oficiri koji su bili u višem komandnom koru nisu uspeli, usled nedostatka informacija sa terena, na vreme da shvate obim upada Hamasa. Dok su izraelskoj avijaciji, koja je udaljena na samo nekoliko minuta leta upravo zbog podrške u ovakvim situacijama, trebali sati da poleti i da pruži adekvatnu podršku trupama uključenim u borbe na zemlji.

Iako se detaljna istraga grešaka izraleskog bezbednosnog sistema i dalje još uvek iščekuje, jer su operacije i borbe i dalje u toku, čini se da je upad Hamasa razbio u parčiće osećaj bezbednosti i sigurnosti u Izraelu i po mnogo čemu razorio njegovu reputaciju jedne od najboljih vojski na planeti.

Autor: redportal.rs