OKTOH neprekidno traje od 1975. godine i predstavlja specifičan vid kulture sećanja.

Spomen-park Kragujevački oktobar je ustanova i memorijalni kompleks posvećen žrtvama stradalim tokom oktobra 1941. godine. Oktobru hododarje - OKTOH je jedna od najznačajnijih i najdugovečnijih manifestacija ove ustanove. U okviru nje muzički umetnici iz zemlje i sveta izvode dela značajnih svetskih i domaćih kompozitora kao svoj osobeni dar uspomenama na streljane građane Kragujevca, posebno đake, oktobra 1941. godine. šŸŽ¶

OKTOH neprekidno traje od 1975. godine i ovaj specifičan vid kulture sećanja predstavlja seriju muzičkih koncerata koji se održavaju tokom oktobra, neposredno pre i posle Velikog Å”kolskog časa.

Na koncertu se premijerno izvode kompozicije posvećene 70-godiÅ”njici postojanja Spomen-parka Kragujevački oktobar: Pupoljci i latice za simfonijski orkestar Predraga Radisavljevića i Trostruki koncert Sempiternum za harmoniku, violinu i violončelo Tatjane MiloÅ”ević, dobitnice ovogodiÅ”nje Mokranjčeve nagrade. Sempiternum predstavlja prvi srpski trostruki koncert napisan za harmoniku, violinu i violončelo i simfonijski orkestar.

Koncert će se održati u petak 13. oktobra od 20 č. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Foto: OKTOH u Beogradu/OKTOH u Beogradu

Dirigent: Namanja MitraÅ”ević.Solisti: Una Stanić, violina. Filip Tomić, violončelo. Nikola Peković, harmonika.

Karte za ovaj koncert se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine i preko efinity.rs.

Autor: redportal.rs