Malecni majmunčići su iz Južne Amerike, a najviše vole da jedu - smolu s drveća

Slike ovakvih malih majmunčića ste sigurno već viđali po mreži, ali da li ste se ikad zapitali o kojoj se vrsti radi, naravno, ako niste slučajno pomislili da se radi o nekoj prevari ili lutki? 😄

Foto: Facebook.com/2hot.ph

Ipak, nije prevara u pitanju. Ova vrsta primata se zove pigmi marmoset (Pygmy marmosets), a karakteristična je po tome što im visina nikad ne prelazi 15 centimetara, dok su uglavnom teški do svega 100 grama.

Njihovo prirodno stanište su prašume oko Amazona u Južnoj Americi, u kojima obitavaju na listopadnim drvećima, uglavnom se hraneći smolom i insektima.

Ovi patuljasti majmuni se tako mogu naći u šumama Bolivije, Perua, Ekvadora, Kolumbije i naravno, Brazila.

Vrsta se ne smatra ugroženom (još uvek), međutim, izuzetno ih je teško naći ukoliko poželite da ih imate za kućne ljubimce, tako da im cena dostiže i neverovatnih 5.000 dolara za jedinku.

IZVOR: YT / @naturelenses

Ipak, o mladuncima je prilično teško starati se, jer na rođenju imaju svega 1 centimetar, tako da ukoliko i dođete do nekog od njih, preporučujemo da budete izuzetno oprezni kada je u pitanju njihovo odgajanje, budući da dok su baš mali moraju da dobijaju hranu na svaka dva sata najmanje dve nedelje.

Pa što se kaže, ko želi - neka proba! Ne sumnjamo da bi bila velika privilegija imati ovakve životinjice kod kuće. 🐵

Autor: redportal.rs