Zemlja je u srećnih 1% 🥰

Istraživači instituta Nils Bor pri Univerzitetu u Kopenhagenu pregledali su i dokumentovali preko 1.000 planetarnih sistema koji orbitiraju oko zvezda u našoj galaksiji. Otkrili su seriju sličnosti između njih: od orbita, do broja planeta, udaljenosti od zvezde itd. Čini se da je u određenim aspektima naš solarni sistem potpuno običan, a u drugim veoma redak.

Ekscentričnost orbite odlučuje broj planeta

Postaji jasna korelacija među njima. Kada se planete formiraju, one počinju svoj život kao oblaci gasa i prašine u cirkularnoj orbiti. Relativno su mali i do veličine našeg Meseca. Vermenom one sakupljaju sve više i više mase a orbite im postaju sve eliptičnije - ukrštajući se sa putanjama drugih planeta. Na taj način dolazi do kolizija među njima i delovi planeta postaju nove planete i meseci a njihove orbite ponovo cirkularne.

Profesor Ufe Grae Jorgensen objašnjava:

Jasna je korelacija između broja planeta i koliko su cirkularne orbite. Ali naš solarni sistem je jedinstven u tom smislu što ne postoji nama poznat nijedan solarni sistem sa toliko planeta kao naš. U tom kontekstu pomislili bismo da se mi razlikujemo od svih ostalih, ali kada pogledate detaljnije, ispada da smo do poslednjeg detalja identični drugima. Pratimo sva pravila kosmosa.

Jedini solarni sistemi koji odudaraju od ovog pravila su oni sa jednom planetom u orbiti oko Sunca.

Zemlja je u srećnih 1%

Bez razloga koji sistem i način merenja koristite u potrazi za planetama, uvek je isti rezultat jer uvek je isto pitanje: koliko drugih solarnih sistema poseduje ekscentricitet kao naš? Odgovor je 1%. Od 100 milijardi zvezda u Mlečnom putu dobijamo cifru od jedne milijarde. Po toj proceni ima oko 10 miliona zemljolikih planeta u tzv. zlatnoj zoni (idealnoj zoni udaljenosti od Sunca pogodnoj za stvaranje vode i života). Ali ogromna je razlika od toga da ste samo u zlatnoj zoni do toga da se na njima nalaze tehnološki razvijene civilizacije poput naše.

Naša planeta nije specijalna sama po sebi - sve je u broju planeta u sistemu

S obzirom da smo utvrdili da ima mnogo planeta sličnih Zemlji u našoj galaksiji, da li je možda krucijalan broj drugih planeta u sistemu? Mnogi sumnjaju na naše gasovite susede, posebno na Saturn i Jupiter. Posmatrajući njihove putanje i kako one interaguju sa putanjama kometa, postoji šansa da su upravo ta dva džina svojom gravitacijom pomerila komete koje su na Zemlju donele hemijske elemente potrebne za stvaranje vode.

Uopšteno gledano, mi nismo specijalni ni po jednoj stavci. Sa druge strane, opet je neverovatno kako pripadamo samo jednom malom spektrumu mogućnosti u ogromnoj galaksiji.

Autor: Neils Bohr Institute / redportal.rs

#Kosmos

#Nauka

#Univerzum

#planete

#solarni sistem

#zemlja