Nakon povlačenja došli su Italijani koji su mitropolitu Amfilohiju rekli da ima jedan naoružan u Belom Polju.

Brojna svedočenja o borbi srpskog narpda da ostanu na vekovnim ognjištima i muke koje su preživeli pre i tokom NATO agresije 1999. nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Danas se sećamo jednog tihog heroja koji je svojim hrabrim podvigom ostavio nama dug da o njemu pripovedamo. Reč je o Srbinu Milošu Ćirkoviću iz sela Belo Polje kod Peći.

Kada je u junu 1999. počelo povlačenje srpske vojske i stanovništa, jedan Srbin rešio je da ne odustane ostavši poslednji da brani svoje selo. U okolini Peći nakon povlačenja došli su Italijani koji su mitropolitu Amfilohiju Radoviću rekli da ima jedan naoružan u Belom Polju, bio je to Miloš Ćirković, šumar pre rata, a tokom rata vodič srpskim specijalcima kroz šumovite pećke predele.

Mitropolit tada šalje sveštenika Radomira Nikčevića da popriča sa njim i da ga pozove da se skloni sa njim u manastir. Miloš to odlučno odbija, a svešteniku je rekao:

- Ti ćuti, da te ne ubijem! Sram vas bilo, svi ste vi izdali!… Idite, ja ostajem!..

Milošu je sva kuća bila izrešetana, a on se nalazio u uglu prizemlja odakle se borio sa teroristima iz OVK koji su danonoćno napadali njegvu kuću. Po svedočenjima sveštenika koji su mu donosili hranu, svakim danom su zaticali sve više ubijenih iz OVK. Međutim, osmog dana Miloša nije bilo u kući, a ni do dan danas se ne zna šta se sa njim dogodilo.

U oštećenoj kući pored bombi i metaka nađena je ikona Svetog Alimpija Stolpnika njegove krsne slave, Sveto Pismo, dosta crkvenih knjiga, porodične slike i guslarska kaseta o smrti kosovskog viteza Jovana Milačića.

Pretpostavlja se da je ubio najmanje 18 pripadnika OVK, a pred seoskom školom nađena su 2 izgorela blindirana vozila.

IZVOR: YT / Regionalna televizija Kraljevo i Ibarske novosti

Autor: Redportal.rs