Turska planira da apeluje na Srbiju i tzv. Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji

Turska će od 10. oktobra preuzeti od Italije komandu nad snagama predvođenim NATO-om na Kosovu i Metohiji, izjavio je  portparol turskog Ministarstva odbrane kontraadmiral Zeki Akturk.       

Kako ocenjuje Blumberg, Turska ima dobre odnose sa obe strane, pošto je razvila trgovinske veze sa Srbijom, dok, s druge strane, isporučuje borbene bespilotne letelice Prištini.

Agencija dodaje da izvori upoznati sa tim pitanjem tvrde da Turska vidi lični odnos predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem potencijalno ključnim u sprečavanju eskalacije nasilja na KiM nakon prošlonedeljnih dešavanja u selu Banjska.

Turska planira da apeluje na Srbiju i tzv. Kosovo da se uzdrže od akcija koje bi mogle da unište godine napora na normalizaciji, rekli su za Blumberg neimenovani izvori. General-major turske vojske Ozkan Ulutas stigao je u utorak na Kosovo  i Metohiju kako bi preuzeo komandu nad misijom koja uključuje oko 600 pripadnika turskih snaga.

Autor: redportal.rs