Novinarka, koja je pre godinu dana pobegla iz Rusije, optužena je za "širenje lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova, koja se protivila ofanzivi na Ukrajinu na državnoj televiziji, osuđena je danas u odsustvu na osam i po godina zatvora zbog kritikovanja vojske.

Novinarka, koja je pre godinu dana pobegla iz Rusije, optužena je za "širenje lažnih informacija" o ruskim oružanim snagama i već je osuđena na novčanu kaznu u avgustu 2022. godine za slična dela.

Kako prenosi ruska agencija Ria Novosti, ona je ovoga puta osuđena jer je demonstrirala plakatom protiv ruske ofanzive u Ukrajini.

Ovsjanikova je postala svetski poznata kada je u martu prošle godine upala u direktan prenos informativnog programa Vreme, držeći iza voditeljke natpis na kome je pisalo: „Zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Oni vas lažu“. Takođe je skandirala "Stop the var".

U vreme protesta bila je producent državne televizije na kojoj je protestovala. Sredinom jula prošle godine održala je protest kod Kremlja, gde je nosila transparent "Putin je ubica. Njegovi vojnici su fašisti", nakon čega je stavljena u kućni pritvor. Ubrzo je sa ćerkom pobegla iz Rusije.

Autor: redportal.rs