Srbija u oba svetska rata bila pobednica, poručila ministarka kulture Maja Gojković

U selu Boljanić kod Doboja obeležena je 79. godišnjica akcije spasavanja savezničkih vazduhoplovaca oborenih iznad teritorije okupirane Kraljevine Jugoslavije u toku Drugog svetskog rata.

Predsedik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio predsedniku Fondacije Misije Halijard Džonu Kapelu što čuva sećanje na ovaj slavni događaj:

Akcija Halijard je još jedna potvrda da su Srbi uvek bili na strani pravde, pobednika i antifašista, a da je danas srpska sabornost opasnija od oružja. Ovo je deo slavne istorije srpskog naroda i herojski podvig.

IZVOR: X / @MiloradDodik

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, kao lični izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, podsetila je da je predsednik Srbije inicirao izgradnju Memorijalnog kompleksa na Galovića polju u Pranjanima, odakle je zahvaljujući pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini 1944. godine evakuisano oko 500 savezničkih vazduhoplovaca u okviru misije Halijard.

Ponosni smo na to što je Srbija u oba svetska rata bila zemlja pobednica i deo saveza koji se borio za mir i bolji svet.

Ministarka Gojković je istakla da je velika stvar što se danas može reći da je srpski narod Ozrena, Dobora, Pranjana i drugih mesta u Srbiji i Republici Srpskoj stajao u borbi za pravednije čovečanstvo.

Iako svesni ogromnih rizika, naš narod, kao i mnogo puta tokom svoje istorije, pokazao je prkoseći svim opasnostima nacističke okupacije i represalijama, da je ljubav prema slobodi iznad svega.

Obeležavanju godišnjice u Boljaniću prisustvovali su još predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici grada Doboja i Vaskrsije Janković, koji je živi svedok misije Halijard.

Autor: redportal.rs