Vek ipo pre Karađorđa bio je predviđen za vođu srpske borbe

Srpski uskok iz Dalmacije Stojan Janković rođen je u selu Žegaru kod Obrovca u porodici harambaše Janka Mitrovića čiji je otac učestovoao u Kandijskom ratu. Imao je 2 brata i sestru i brata od strica Iliju Smiljanića koji je sa njim učestvovao u borbama.

Stojan je bio u februaru 1666. zarobljen kod Obrovca na reci Zrmanji gde je u borbi poginulo mnogo Turaka, između ostalih i alajbegov Atlagić, Čengić i Baraković. Tako zarobljen odveden je u Carigrad ali je pobegao nakon 14 meseci.

Malo je poznata činjenica da je sam patrijarh srpski Arsenije III Čarnojević bio voljan da podrži Stojana Jankovića da bude vođa srpskog naroda u ustanku protiv Turaka.

On je 6. decembra 1686, na diplomatski način, Stojanu poručio „da bi se u njegovoj ličnosti mogao naći onaj koji bi sve Srbe poveo u sveopšti i oslobađajući ustanak“. Ostalo je nepoznato istoriji da li su te reči stigle do čuvenog uskoka.

Mletačka republika je 1670. odlikovala je Stojana Jankovića zlatnom kolajnom (lanličem) Svetoga Marka i dala mu posed na novoosvojenoj teritoriji u Ravnim Kotarima gde je on sagradio kuću koja je poznata i sada kao Kula Janković Stojana i nalazi se u Islamu Grčkom kod Benkovca.

Stojan Janković je poginuo 1687. u borbi za Duvno, a prethodno je oslobodio Sinj, Liku i Krbavu.

Njegov potomak je pisac Vladan Desnica, a Vladanovi potomci čuvaju sećanje na slavne pretke. Tokom operacije Maslenica 1993. HVO su gađale kuću slavnog uskoka i oštetile je.

Srećom osnivač i kustos Muzeja u Benkovcu Milorad Savić je sve što je mogao izmestio u Muzej, pa u Beograd, gde je većina ikona restaurirana. Međudržavnim sporazumom između Srbije i Hrvatske, sve je vraćeno 2014.

Foto: srpskaistorija

Autor: Redportal.rs