Mateuš Moravjecki je istako braniti poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agrooligarha

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je Ukrajinu protiv uspostavljanja bliskog saveza sa Nemačkom u govoru na političkoj konvenciji 1. oktobra, izvestio je poljski list Dziennik Gazeta Pravna.

Na skupu poljske stranke Pravo i pravda (PiS) u Katovicama uoči parlamentarnih izbora 15. oktobra, Moravjecki je svoje komentare uputio direktno predsedniku Volodimiru Zelenskom.

- Razumem da se [predsedniku Zelenskom] sada čini da će imati blizak savez sa Nemačkom. Dozvolite mi da vas upozorim, Nemačka će uvek želeti da sarađuje sa Rusima preko glava zemalja Centralne Evrope - rekao je Moravjecki.

Moravjecki je dalje istakao podršku Poljske Ukrajini nakon invazije Rusije u punom obimu.

- Poljska je dočekala nekoliko miliona Ukrajinaca pod našim krovovima, Poljaci su dočekali Ukrajince, mi smo najviše pomogli u vreme kada su Nemci hteli da pošalju 5.000 šlemova u opkoljeni Kijev - rekao je poljski premijer. rekao.

- Vredi da ovo ne zaboravite, predsedniče Zelenski - rekao je on.

Istog dana, protivnik Moravjeckog, bivši premijer Donald Tusk, predvodio je miting u Varšavi pred ogromnom masom.

Tusk je nedavno pozvao Poljsku da pruži neprekidnu vojnu pomoć Ukrajini. Njegove primedbe usledile su ubrzo nakon što je Moravjecki najavio da će Poljska prestati da šalje oružje Ukrajini kako bi se fokusirala na sopstvene bezbednosne potrebe.

Zvaničnici su kasnije pojasnili da će Poljska ispuniti sve postojeće sporazume o isporuci oružja.

Moravjecki je na konvenciji u Katovicama branio i odluku Poljske da produži zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine nakon što je Evropska komisija ukinula embargo.

- Branićemo poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agrooligarha - rekao je Moravjecki.

Autor: redportal.rs