Uz dužno poštovanje Eskobaru, imao sam sastanke sa višim zvaničnicima, navodi predsednik Crne Gore

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović smatra da su sa ZBCG usaglašeni stavovi u pogledi spoljne i unutrašnje politike, kao i da su koalicije oko ZBCG i Pokreta URA dale doprinos demokratskim promenama u Crnoj Gori.

U razgovoru za Vijesti po povratku sa zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, Milatović je govorio o boravku u Njujorku, ali i procesu formiranja Vlade u Crnoj Gori. Ističe da ga zabrinjava što se proces pregovora o Vladi ne vodi na programskim osnovama.

Milatović dodaje da je stekao utisak da dogovor o ulasku ZBCG u Vladu nije postignut zbog neslaganja u pogledu zastupljenosti koalicije u novoj Vladi, a ne zbog političkih prioriteta:

Fer je podsetiti da su i građanski pokret URA i ZBCG dali doprinos demokratskim promenama u Crnoj Gori i na parlamentarnim izborima 2020. godine, i na predsjedničkim izborima 2023. godine. Mandatar Spajić takođe je dao svoj doprinos promenama, kako kroz učešće u kampanji koalicije ZBCG na parlamentarnim izborima 2020. godine, tako i kroz izvanredan rad u 42. Vladi.

Foto: predsjednik.me

Milatović podseća da su pojedini lideri manjinskih partija snažno podržavali režim Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića, ali da ga to ne sprečava da ih vidi kao partnere, dodajući da se mora razgovarati i sa Pokretom URA.

Na pitanje o izjavi Gabrijela Eskobara koji je naveo kakvu Vladu Crne Gore žele Sjedinjene Države, Milatović je odgovorio:

Uz puno uvažavanje gospodina Eskobara, u Njujorku sam imao susrete s više američkih zvaničnika koji su, u hijerarhijskom smislu, na višim pozicijama u njihovoj administraciji, kao što su državni sekretar Blinken, specijalni savetnik Stejt departmenta Šole i specijalna savetnica predsednika SAD za evropske poslove Slout. Naša država pripada zapadnom sistemu vrednosti i svu svoju energiju uložiću da doprinesem njenom što boljem pozicioniranju prema zapadnim partnerima, posebno prema SAD.

Autor: redportal.rs