Kako je srpska pamet spasila Osmansko carstvo🧠

Akteri ove neobične priče svima su nam dobro poznati. Sulejman Veličanstveni je bio najveći turski vladar👳‍♂️i osvajač, čiji je život pretočen u seriju koja je stekla ogromnu popularnost, a Mehmed-paša Sokolović njegov poslednji veliki vezir, poturčenjak srpskog porekla, koji je podigao čuveni most na Drini i obnovio Pećku patrijaršiju.

Ono što nam je svima manje poznato jeste kako je Sulejman preminuo i šta je njegov veliki vezir učinio povodom toga. Ta priča je toliko bizarna 😱, da bi teško bilo zamisliti i film koji bi po njoj bio snimljen. 

Godine 1566. vojska već ostarelog i zanemoćalog sultana stigla je pod Siget u Ugarskoj. Napad je počeo 5. avgusta kada je sultan izjahao🏇pred svoju vojsku. Nadalje će svi verovati da je on na čelu pohoda. Međutim, opsada nije tekla po planu i Turci su u prvim danima trpeli velike gubitke: poginule su mnoge vojskovođe, a u jednom trenutku je i sam Sokolović umalo nastradao. 

Stvari su se dodatno pogoršale kada je sultan iznenada preminuo u noći između 5. i 6.septembra. Poslednja pisana poruka upućena njegovom veziru izražavala je nestrpljenje: 

Zar nam put još ne svetli slavom, zar ne udaraju pobednički talambasi?

Znajući da će sultanova smrt loše uticati na moral već iscrpljene vojske, te da može doći do pobune, veliki vezir je zaključio da car mora nastaviti da vlada. Tako je i bilo. Sultanovo balsamovano telo obučeno je u carske odore i stavljano uz prozore čadora da vojska može da ga pozdravlja. Redovno je učen Kuran 📖 . Posluga je, kao i svakog drugog dana, nosila jelo i piće sultanu i sve je izgledalo obično i kao da se ništa značajno ne dešava. Kopirajući sultanov rukopis, sekretar i silahdar aga ispisali su sultanove naredbe koje im je izdiktirao Mehmed-paša Sokolović.

U međuvremenu je vojska uspela da osvoji grad, a vojnicima su podeljene nagrade i povišice. Sulejman je i dalje nastavio da vlada, obrativši se vojsci poslanicom 📜koju je sastavio vrhovni štitonoša. Njegovo odsustvo je pravdano lošim zdravstvenim stanjem. Vladavina je nastavljena i kada je vojska krenula ka Beogradu 21. oktobra. Sultanovo telo je već bilo u lošem stanju, te je Sokolović u kočije stavio dvojicu aga koji su trebali da oponašaju sultana.  

Sulejmanova smrt je vojsci objavljena 24. oktobra, skoro dva meseca kasnije 😨 , i tada je ipak došlo do pobune, jer vojska nije bila zadovoljna poklonima i nagradama koje im je dodelio novi sultan. Nađen je kompromis i obećano je da će se dodatne nagrade isplatiti po povratku u prestonicu.

Onaj koji je iz pobune izvukao najveću korist bio je Mehmed-paša Sokolović, jer je stekao poverenje novog sultana i ostao na mestu velikog vezira, čiji je uticaj u narednim godinama samo nastavio da raste, zahvaljujući slabostima Sulejmanovih naslednika. 

Autor: istorijskizabavnik/redportal.rs

#Mehmed Paša Sokolović

#Osmansko carstvo

#istorija

#sulejman veličanstveni