Različite reakcije na stav sarajevskog profesora

Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Suad Kurtćehajić izazvao je različite reakcije nakon što je saopštio da se više neće izjašnjavati kao Bošnjak.

Kurtćehajić je na društvenim mrežama izneo stav da je imenica Bošnjak tuđinskog porekla i da je predstavljala rugalicu, odnosno pogrni naziv iz vremena Osmanske imperije, te da će se zbog toga dalje nacionalno izjašnjavati kao Bosanac umesto Bošnjak:

Od kada sam spoznao da je naziv Bošnjak tuđinska reči da je uz to bila turska rugalica za Bosanca sve se u meni okrenulo. Neću da nosim ime naših kolonizatora hoću da budem Bosanac i u etničkom i u nacionalnom smislu što je jedino, pravo, prvo najispravnije i najlogičnije značenje za pripadnost bosanskom narodu i uz to je na bosanskom jeziku. A drugi neka se pišu kako osjećaju. Svi imamo demokratsko pravo na svoj izbor.

Posle ove objave došlo je do oštra polemika, a Kurtćehajić je nastavio danima da obrazlaže zašto ovakav stav smatra ispravnim.

Kurtćehajić je redovni profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Bio je angažovan kao predavač na Fakultetu kriminalističkih nauka i Pedagoškom fakultetu, a prethodno je radio kao docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. U maju 2017. godine izabran je za člana Bošnjačke akademije nauka i umetnosti, ali je ostavku na članstvo podneo 2021. godine i iste godine osnovao Bosansku akademiju nauka i umetnosti Kulin ban, čiji je ujedno i predsednik.

Autor: redportal.rs