Trodnevna borba na planini Jagodnji skoro potpuno zaboravljena

Nakon poraza u Cerskoj bici, austrougarske snage su se pregrupisale i početkom septembra 1914. godine ponovo napale Kraljevinu Srbiju.

Pošto je Timočka divizija prešla Savu i ušla u Srem, na teritoriju Austrougarske, a snage odbrane Beograda oslobodile Zemun i prišle Pančevu, general Oskar Poćorek je morao preduzeti novi napad preko Drine, ne bi li oslabio srpsku ofanzivu na Savi i Dunavu.

Bitka na Mačkovom kamenu otpočela je u zoru 19. septembra, neuspelim pešadijskim i artiljerijskim napadom srpske vojske. Usledile su žestoke trodnevne borbe u kojima su rovovi padali iz ruke u ruku, sve do konačnog srpskog uspeha 22. septembra.

IZVOR: YT / Dusan R.

Zanimljivo je da se u borbama na Mačkovom kamenu naročito istakao kraljević Đorđe Karađorđević. Stariji sin starog kralja Petra I Karađorđevića, koji je poneo ide po pradedi i voždu Prvog srpskog ustanka, borio se rame uz rame sa svojim vojnicima. Teško je ranjen u u toku borbe i prenet je u Valjevsku bolnicu.

Među oko 800 poginulih srpskih vojnika na Mačkovom kamenu bio je i Čedomir Pavić. Rodom iz Šavnika, završio je Prvu mušku beogradsku gimnaziju i studije književnosti na beogradskoj Velikoj školi. Odselio se u Njujork, zatim je u Pitsburgu bio saradnik lista Amerikanski Srbobran, da bi potom upisao studije na Berkliju. Vratio se u Crnu Goru 1912. godine, da bi se prijavio kao dobrovoljac u Prvom balkanskom ratu. U kratkom predahu između Balkanskih ratova i Velikog rata, upisuje ponovo studije u Beogradu. U Prvi svetski rat odlazi kao pripadnik odreda vojvode Voje Tankosića.

Autor: redportal.rs