Zeleni voz, sauzdužnom žutom trakom, takođe je imao konferencijske sale, salone za prijeme i spavaće sobe, ugrađene satelitske telefone i televiziju

Lider Severne Koreje Kim Džong Un stigao je u Rusiju u oklopnom vozu, u skladu sa dugogodišnjom severnokorejskom tradicijom, Kim je proveo više od 20 sati putujući u kompoziciji voza koju lokomotiva, zbog teške oklopne zaštite, vuče sporo – brzinom od oko 50 kilometara na sat.

Za dugo putovanje kriva je i ponekad zastarela železnička mreža Severne Koreje, navodi Bi-Bi-Si. Ovaj voz je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva. Njegove karakteristike nisu ograničene samo na to, opremljen je i jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije.

Voz je dobio ime Taejangho, što je korejska reč za Sunce, simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Tradiciju putovanja na duge staze vozom započeo je upravo Kim Il Sung (deda Kim Džong Una), koji je vozom putovao do Vijetnama i Istočne Evrope.

Kaže se da ove luksuzne vozove čuvaju teško naoružani članovi obezbeđenja koji proveravaju rute i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama.

Veruje se da je Kim Džong Il (otac Kim Džong Una), koji je Severnom Korejom vladao od 1994. do smrti 2011. godine, putovao vozom jer se plašio letenja avionom. Tako je Kim Džong Il 2001. putovao deset dana do Moskve na sastanak sa Putinom.

Visoki ruski starešina Konstantin Pulikovski, koji je pratio nekadašnjeg lidera Severne Koreje na tom putovanju, pisao je u memoarima o raskoši voza severnokorejskog lidera.

- Bilo je moguće naručiti bilo koje rusko, kinesko, korejsko, japansko ili francusko jelo - naveo je Pulikovski.

On je rekao da čak ni Putinov privatni voz nije mogao da se pohvali takvim komforom. Severnokorejski mediji su izveštavali da je Kim Džong Il i umro u vozu od srčanog udara. Južnokorejska štampa je pisala da oklopni voz ima oko 90 vagona na raspolaganju za formiranje železničke kompozicije.

Zeleni voz, sauzdužnom žutom trakom, takođe je imao konferencijske sale, salone za prijeme i spavaće sobe, ugrađene satelitske telefone i televiziju.

Kim Džong Un ne deli očev strah od letenja, zna se da je više puta putovao avionima. Ipak, nastavlja tradiciju putovanja vozom – kad se 2019. sreo sa Putinom 2019. godine u Vladivostoku, stigao je mitskim vozom. Inače, na granici sa Rusijom zamena točkova na vozu traje nekoliko sati jer su ruske pruge šire od standardnih u većini sveta.

Autor: redportal.rs