Beogradska premijera filma je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani. 🎊📽🎬

U Palati umetnosti Madlena sinoć je održana specijalna projekcija novog filma Dragana Bjelogrlića Čuvari formule. Ovo posebno prikazivanje zajednički su organizovali Francuska ambasada u Beogradu i ekipa filma Čuvari formule. 🎞

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

- Imao sam tu privilegiju da već pogledam film i veoma sam srećan što ćemo je večeras gledati na velikom platnu uz mnoge prijatelje iz Beograda. Ovaj film je veoma poseban za mene, jer prikazuje poseban odnos između Francuske i Srbije, poseban odnos ljudi u Francuskoj i Srbiji, nakon nuklearnog akcedenta u Vinči. Film nam prikazuje ono što se tada desilo, ali i humanost i solidarnost sa obe strane kako bi se prevazišao taj događaj. To je veoma živopisna priča i veoma me raduje da je večeras gledamo na velikom platnu - izjavio je ambasador Francuske Pjer Košar.

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

- Želim pre svega da se zahvalim ambasadoru Fancuske Pjeru Košaru koji je organizovao ovu posebnu projekciju, jer je očigledno u našem filmu prepoznao vrhunsku priču o francusko-srpskom prijateljstvu. Od samog početka Ambasada Francuske i gospodin Košar su bili naši iskreni prijatelji, podržavajući nas od samih priprema, pa evo do ove večerašnje projekcije. Mislim da je zanimljivo i neobično da mnogobrojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora žele da se upoznaju sa onim što mi radimo u Srbiji. S druge strane, nama je zanimljivo da imamo jednu "generalnu probu“ pred beogradsku premijeru, kao i mnogobrojne festivale koji nas očeuju ove jeseni - izjavio je Dragan Bjelogrlić na sinoćnjoj projekciji.

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

Sinoćnoj projekciji prisutvovao je Patrijarh srpski g. Porfirije, veliki broj ambasadora, predsednik SANU-a Zoran Knežević, direktori Instituta za nuklearne nauke Vinča, predstavnci Fizičkog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju, Medincinskog fakulteta kao i veliki broj uglednih javnih ličnosti iz naučnog i kulturnog establišmenta.

Nakon velikog uspeha filma Čuvari formule na najvećem evropskom festivalu u Lokarnu dobijanjem prestižne nagrade Varajati magazina i nagrade publike u Sarajevu, publika sa velikim nestrpljenjem očekuje beogradsku premijeru filma koja je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani.

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu Slučaj Vinča profesora Gorana Milašinovića. Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Foto: Čuvari formule/Marko Obradović Edge

Autor: redportal.rs