Nesuđeni albanski kralj sahranjen na srpskom groblju u Parizu

Na današnji dan 1914. godine u Nišu je potpisan tajni sporazum između Kraljevine Srbije i Albanije koji je trebalo da stvori uslove za pravi srpsko-albanski savez.

Niški sporazum potpisali su predsednik srpske vlade Nikola Pašić i albanski političar Esad-paša Toptani u Oficirskom domu. Esad-paša je komandovao odbranom Skandra u Prvom balkanskom ratu i predao grad srpskoj i crnogorskoj vojsci. Srbija mu je pomagala da u unutrašnjim obračunima u Albaniji preuzme vlast, pa je tako Esad-paša samo dve nedelje po potpisivanju sporazuma postao albanski premijer.

Sporazum je imao 15 tačaka i predviđao je formiranje vojnog saveza, odnosno učešće Albanije u Prvom svetskom ratu na strani Antante, izgradnja pruge do Drača, finansiranje i snadbevanje Esad-pašine žandarmerije od strane Srbije, kao i unije dve države - zajedničku odbranu, carinu i predstavljanje u inostranstvu.

Esad-paša je boravio sa saveznicima na Solunskom frontu, a zatim je boravio na Mirovnoj konferenciji u Parizu, gde je nastavio borbu za vlast u novoj Albaniji. Ubijen je 1920. godine u Parizu, a sahranjen je na srpskom groblju

Autor: redportal.rs