Instrument otkriven sličajno na skeneru 👇

Žena koja je 18 meseci patila od hroničnih bolova nakon carskog reza u stomaku je imala hirurški instrument veličine tanjira. U pitanju je hirurški instrument Alekis retraktor ili AVR koji je u ženi ostavljen nakon što je imala carski rez u gradskoj bolnici u Oklandu 2020. godine, prenosi Gardijan.

Nakon početnih istraga o slučaju, bivši Oklandski zdravstveni odbor, tvrdio je da nije bilo nikakvih propusta, kao i da je vođena briga o pacijentkinji koja je imala 20 godina. U ponedeljak je novozelandska komesarka za zdravlje i invalidnost Morag Mekdauel otkrila da je Odbor prekršio kodeks prava pacijenata.

- Kada se strani predmet ostavi u pacijentu tokom operacije, nega je pala ispod odgovarajućeg standarda. To ne sme da se dogodi nikada - navodi se u njenom izveštaju u kome se dodaje da je žena podvrgnuta zakazanom carskom rezu zbog previjanja posteljice, kako piše Blic, prenosi Pink.rs.

- Alekis retraktor za ranu (AVR), uređaj koji se koristi za povlačenje ivica rane tokom operacije, ostavljen je u njenom stomaku nakon carskog reza. To je dovelo do toga da je žena patila od hroničnih bolova u stomaku sve dok uređaj nije slučajno otkriven na skeneru abdomena.

Autor: Pink.rs