Svoju zadužbinu Tekelijanum Sava je osnovao u Pešti 1838. sa ciljem da se u njoj školuju siromašni najbolji srpski đaci.

Pravnik i predsednik Matice Srpske Sava Popović Tekelija rođen je 28. avgusta 1761. u Aradu u današnjoj Rumuniji. Njegov otac Jovan bio je graničarski oficir, a majka Marta je poticala od porodice Nenadović kao i kneginja Persida Karađorđević.

Pohađao je srpsku osnovnu školu, u Budimu je završio gimnaziju a u Pešti studira mađarska prava. Diplomirao 1785. a već naredne godine 1786. je doktorirao i postao prvi Doctor juris ne samo ot Srbalja nego i ot Madžara.

Tekelija je počeo da radi u državnoj upravi 1790. kao vicenotar Čanadske županije, a vremenom postao sekretar Ugarske dvorske kancelarije. 

Njegovi roditelji su se sudili oko neke zemlje pa je Sava rešio da se vrati u Arad i pomogne im, tada je shvatio da treba da pomogne i svom narodu pa se više zainteresovao za narodne probleme.

Svojevremeno se dopisivao sa Dositejem Obradovićem, a davao je novac za školovanje srpske omladine i podizanje inteligencije u svome narodu. Takođe, bio je i protivnik Vukove reforme zastupavši jako slavenosrpski jezik u nauci i književnosti.

Izabran je za doživotnog predsednika Matice srpske kada je imao 77 godina.

Svoju zadužbinu Tekelijanum Sava je osnovao u Pešti 1838. sa ciljem da se u njoj školuju siromašni najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi.

Napisao je memoarske spise Opisanije života, a kao i Dnevnik Save Tekelije sačuvani su u rukopisima i štampani u integralnom obliku.

Tekelija je umro sa 88 godina, 21. septembra 1842. u svojoj kući u Aradu. Njegov grob se nalazi u crkvi Sv. Petra i Pavla u Aradu, a sagradio je njegov pradeda oberkapetan Jovan, odmah po dolasku u Arad 1698.

IZVOR: YT / 1918 ponos

Autor: Redportal.rs