Božović je rekao da pozdravlja predlog predsednika Vučića za ukidanje svih zabrana ulaska u Srbiju za crnogorske državljane i dodaje da bi to trebalo da bude recipročno praćeno i da se nastavi sa normalizacijom odnosa

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović izjavio je da je šokiran time što mu u subotu nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru i da želi da veruje da je u pitanju tehnički problem, kako mu je rekao i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

- Pre svega šokiran sam ovim postupkom granične policije jer sam na osnovu presude crnogorskog suda i na osnovu odluke MUP kojom je ukinuta ta zabrana, nameravao da posetim Crnu Goru i vidim moje roditelje - oca od 89 i majku od 85 godina, koje nisam mogao da vidim skoro godinu dana. Rečeno mi je da u sistemu nije sprovedeno uklanjanje te zabrane i da sačekam - rekao je Božović za Tanjug.

Kazao je da je nekoliko sati sačekao i da mu je zatim rečeno da to ne može da se reši u toku dana, te da očekuje da će to biti izvršeno u najkraćem mogućem roku što mu je, kako kaže, potvrdio i premijer Abazović.

- Javio mi se i premijer Abazović koji je rekao da će to u najkraćem mogućem roku biti završeno i sprovedeno i ja se nadam da ću u najskorijem roku moći da posetim svoje roditelje i kuću gde sam rođen. Zahvalan sam na reakciji države Srbije na, rekao bih, veoma neprijatan događaj i težak dan za moju porodicu, moje roditelje i mene - rekao je Božović.

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je razgovarao sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, a da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao sa Abazovićem.

- Sa obe te najveće adrese je dobijeno apsolutno uveravanje da je to završeno po presudi Upravnog suda Crne Gore od 7. maja 2023. godine, postupio je MUP kao drugostepeni organ i uvažio moju žalbu i mog advokata, ukinuo tu spornu zabranu i nije postojala dakle nijedna prepreka, osim ta kako oni govore tehnička, da se to sprovede u sistemu. Želim da verujem da je to u pitanju i da ću u najkraćem mogućem roku moći da posetim svoje roditelje - rekao je Božović.

Komentarišući dobre odnose Podgorice i Beograda, Božović je rekao da pozdravlja predlog predsednika Vučića za ukidanje svih zabrana ulaska u Srbiju za crnogorske državljane i dodaje da bi to trebalo da bude recipročno praćeno i da se nastavi sa normalizacijom odnosa.

- Iako mi je mnogo teško danas, ne bih želeo da se zbog mene narušavaju ti odnosi. Još jednom kažem, želim da verujem da je tehnička stvar u pitanju, tako sam dobio uveravanje od premijera Abazovića, i kako je mom advokatu u kontaktima sa državnim organima Crne Gore rečeno, verujem da će to već naredne nedelje biti pozitivno rešeno i da ću moći da posetim rodnu kuću - zaključio je Božović.

Autor: redportal.rs