Oblik i veličina stola zavise od prostora

Način i mesto obedovanja značajno utiču na kvalitet života. Stoga je važna stavka prilikom opremanja stana upravo odabir idealnog oblika, ali i večine stola za ručavanje.

Prvo se mora doneti odluka šta se želi postići. Naime, ukoliko imate prostran trpezarijski deo stana ili kuće, onda taj trpezarijski sto može biti mesto okupljana ukućana, ali vrlo često i dragih gostiju, kućnih prijatelja. U tom slučaju pravi izbor za vas verovatno je veliki pravougaoni sto. Njegove prednosti su što veći broj osoba može da sedne, ali isto tako zauzima puno prostora i pogodan je uglavnom samo za sobe trpezarijskog tipa, pravougaonog oblika.

IZVOR: YT / Circle Furniture

Kada je reč o malim stanovima, u kojima je najbitnija stvar ušteda prostora, onda je sto kvadratnog oblika najbolje rešenje. On može biti pogodan za intimnu večeru od dvoje do četvoro osoba, što znači da odgovara potrebama jedne prosečne porodice. Međutim, ukoliko imate goste na ručku, tu nastaje problem. 😁

Naravno, okrugli sto je uvek opcija ukoliko vam ušteda prostora nije na prvom mestu. Okrugli stolovi daju osećaj jednakosti, s obzirom da nema čela stola, a i osećaj da svako svakog može da vidi je važan kada govorimo o ovom obliku.

Postoji i opcija ovalnog stola, odnosno stola u obliku elipse. Oni se takođe koriste u većim prostorijama, a dobri su ukoliko imate goste koji ne vole da sede "na ćošku". 😄

Najvažnije je znati da ne treba imati predubeđenja kada je oblik stola u pitanju. Naime, oblik i veličinu uvek treba prilagođavati prostoru i potrebama koje imate.

Autor: redportal.rs

#porodica

#sto

#trpezarija

#ukućani

#uređenje prostora