Upoznajte ritam zahvaljujući kome vaše telo zna razliku između dana i noći

Cirkadijalni ritam predstavlja unutrašnji biološki časovnik koji usklađuje različite funkcije našeg organizma sa smenom dana i noći. Ovaj ritam reguliše niz procesa kao što su spavanje, buđenje, lučenje hormona i telesna temperatura. Glavni dirigent ovog časovnika je hipotalamus, deo mozga koji prima signale iz okruženja, posebno svetlosne informacije.

Tokom smrkavanja i padanja noći, naše telo luči melatonin - hormon spavanja, kako bi nas pripremilo za san. U jutarnjim satima, nivo melatonina opada, dok se nivo kortizola, hormona budnosti, povećava, pripremajući nas za aktivan dan. Ovaj ritam se ne tiče samo spavanja i buđenja već utiče i na mentalne sposobnosti, pa čak i na vreme kada smo najbolje raspoloženi za fizičke aktivnosti.

Narušavanje cirkadijalnog ritma, kao što je rad noću ili promena vremenskih zona, može imati negativan uticaj na naše zdravlje. Poremećaji ovog ritma su povezani sa nesanicom, umorom, pa čak i ozbiljnijim problemima kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Održavanje redovnog cirkadijalnog ritma je ključno za dobro funkcionisanje organizma. Pravilna izloženost prirodnom svetlu, redovno spavanje i pravilna ishrana mogu pomoći u očuvanju balansa unutrašnjeg časovnika i time poboljšati opšte zdravlje i blagostanje.

Autor: Balša Stupar