Neočekivano otkriće na prostoru Jukona

Rudar zlata na kanadskoj teritoriji Jukon pronašao je leta 2016. godine neočekivano blago. Dok je minirao zid permafrosta vodenim topom kako bi oslobodio ono bogatstvo koje se unutra moglo naći, Nil Lovles je video kako se nešto topi iz leda. To nije bio dragoceni mineral, već najstarija i najkompletnija mumija vuka ikada otkrivena.

Lovles je brzo reagovao i smrznuto štene stavio u zamrzivač da bi ga paleontolozi mogli pogledati posle. Ono što su uspeli da otkriju jeste da je u pitanju maloletna ženka, i da je ona deo nestalog ekosistema iz perioda kada su na severozapadu Kanade bili američki mastodoni i druga pleistocenska megafauna. Lokalci su ga nazvali Zur, što na jeziku njihove zajednice znači vuk.

Mnogi sisari su obnovljeni iz sibirske tundre koja takođe datira iz doba pleistocena, . Pleistocen je period od pre oko 2,6 miliona do 11.700 godina, koji se ponekad naziva i ledeno doba, jer su ledene kape na polovima bile mnogo veće nego danas. Međutim, pronalazak takvog netaknutog vuka na Jukonu je bez presedana.

Autor: redportal.rs

#mladunče vuka

#mumija

#pleistocen

#vuk