U postavci su eksponati iz geološke zbirke Zavoda, arhivske fotografije, a posetioci imaju priliku pogledati film Glas prirode i poslušaju audio-rad na temu komunikacije sveta biljaka

Multimedijalna izložba Glas prirode − 75 godina rada Zavoda za zaštitu prirode Srbije autorki Jelene Kovačević i Jovane Ilić otvorena je prošlog ponedeljka u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Izložbu je pred brojnim zvanicama otvorila državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, koja je čestitala jubilej 75 godina rada institucije koja je možda i najznačajnija u segmentu zaštite životne sredine, a to je segment zaštite prirode.

Pavkov je istakla, između ostalog, da je priroda pod pritiskom različitih faktora i moramo biti svesni da njena zaštita može da se ostvari isključivo u snažnoj i koordinisanoj akciji institucija i pojedinaca.

- Postizanje ciljeva zaštite prirode i očuvanje biodeiverziteta zahteva uspostavljanje efikasnih mehanizama za prikupljanje odgovarajućih informacija, utvrđivanje faktora ugrožavanja i procenu stepena ugroženosti, kao i ulaganje određenog vida zaštite - naglasila je Pavkov.

Prema njenim rečima, Zavod za zaštitu prirode je među institucijama u oblasti zaštite prirode i biodiverziteta koje su za Ministarstvo zaštite životne sredine imperativ, a saradnja ministarstva i zavoda je neophodna, neraskidiva i izuzetno značajna.

Pavkov je ocenila da u narednim godinama predstoji unapređenje Zavoda čemu će doprineti Ministarstvo.

U svojoj uvodnoj reči v.d. direktora Zavoda za zaštitu prirode Srbije Marina Šibalić je istakla da ta ustanova, osnovana 30. aprila 1938. godine, slavi jubilej aktivnog delovanja na istraživanju, valorizaciji i zaštiti prirodnih vrednosti Srbije.

- Zavod je jedinstven - naši biolozi, ekolozi, šumari, planeri bave se odgovornim poslom proučavanja prirode i prirodnih vrednosti, predlažu zaštitu i način očuvanja brojnih dragocenosti prirode koje Srbija ima - dodala je između ostalog Šibalić, naglasivši da Zavodu veliku podršku daje Ministarstvo zaštite životne sredine.

Izložba Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Galerije nauke i tehnike SANU kroz interaktivni pristup izložba prikazuje jedinstvene predeone vrednosti, kao i biodiverzitet i geodiverzitet prirodne baštine naše zemlje, u formi video prezentacija povezanih sa geografskim prikazima zaštićenih područja i vrsta.

Izložba pruža pregled stručnog rada Zavoda na zaštiti i unapređenju prirodne baštine Srbije kroz terenska istraživanja, projekte zaštite prirode, stručne saradnje, izdavačku delatnost i obrazovne programe.

U postavci su eksponati iz geološke zbirke Zavoda, arhivske fotografije, a posetioci imaju priliku pogledati film Glas prirode i poslušaju audio-rad na temu komunikacije sveta biljaka.

Upravnik Galerije nauke i tehnike SANU akademik Zoran Petrović je istakao da se ovom izložbom pruža specifično viđenje stvari i vrlo proaktivno.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Zavod za zaštitu prirode Srbije

#sanu