Do pre par dana Srbija bila čak 9 favorit za osvajanje Svetskog prvenstva

FIBA redosled reprezentacije, poslednji put ažuriran u avgustu, nakon što su završene kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, kaže - Španija je najbolja, a Srbija je na 6. mestu. Između su, redom: Amerikanci, Australija, Argentina i Francuska. Dok je Slovenija na koti 7.

Ovaj spisak se u velikoj meri poklapa i sa onim što misle kladionice, a što se ažurira gotovo svakodnevno. Što je, sigurno, jedan od najboljih pokazatelja kako samo 5 dana do starta Mundobasketa izgleda lista favorita.

Ipak, raspored je drugačiji, a ima i nekoliko iznenađenja. To naravno ne važi za Amerikance koji prema navici važe za najveće pretendenta za osvajanje turnira, sa kvotama od 1,75 pa do 2. Nakon njih sledi rupa, što takođe govori da će se sve sem pobede Amerike, smatrati velikim iznenađenjem. Bez obzira što njeni igrači i ne kriju da ne znaju ni sa kim su u grupi. Uostalom, što bi ih to i interesovalo, kada su oni ti koji se pitaju.

To što Kanada sada i zvanično ne može da računa na povređenog NBA šampiona Mareja, nije puno uticalo na kvotu koja im je dodeljena za osvajanje. Ona se obično kreće od 5, pa do 10, što je za nijansu manje od Francuza koji pucaju od samopouzdanja, a i pokazali su da znaju da igraju. Pa i ne čudi što su Gober i drugari najbolje kotirani evropski tim. Odmah iza njih je Australija, selekcija koja puca od NBA krvi, ima kvalitet, kontinuitet i još mnogo razloga da veruje da će se naći na pobedničkom postolju. U svakom slučaju, to će biti tim koji će svakom rivalu biti veliki izazov.

Top 5 lista, završava se sa Špancima na koje kvota varira od 9 do 15. Šesta je Slovenija koja je, pre svega zbog Luke Dončića i na ovoj listi veoma visoko kotirana. Tek nakon nje, nalazi se selekcija Srbije sa kvotama od 13, pa do čak 21. Što je značajan skok u odnosu na prognoze koje su bile aktuelne u trenutku kada se pričalo isključivo o otkazima i povredama.

I na naredna 4 mesta, kvote kladionica su poređale evropske timove. I to Nemačku, Litvaniju, očigledno cenjenu Italiju i Grčku kojoj su otkazi dosta uticali na rejting.

Za kraj, zanimljivo je reći i da se na trijumf Crne Gore, kote kreću od 121 do 280, piše Žurnal.

Autor: zurnal.rs