Tehnologija kvantne teleportacije se smatra ključnom za informacione tehnologije u budućnosti

Naučnici iz američke svemirske agencije NASA su demonstrirali kvantnu teleportaciju - proces prilikom kojeg su kvantnu informaciju, poznatu kao kjubit, poslali na daljinu od 60 kilometara.

Kjubit, za razliku od običnog bajta, osim nule ili jedinice može da ima još jedno stanje. Zbog toga, on može imati dve različite informacije istovremeno, kao što je slučaj sa Šredingerovom mačkom. Bilo kako bilo, rezultati ove teleportacije kažu da su se ove informacije prenele brzinom većom od brzine svetlosti.

Informatičari i naučnici se nadaju da će kvantni računari izmeniti informacione tehnologije u korenu, jer se očekuje da se u ovoj formi stvaranja i prenosa informacija krije mogućnost najbržeg mogućeg njihovog prenosa i maksimalna sigurnost.

Na projektu su zajednički radili timovi iz Kalteha (Caltech) Fermilaba, kompanije AT&T, univerziteta Harvard, NASA laboratorije za proučavanje mlaznih pogona i Univerziteta Kalgari (University of Calgary).

- Ushićeni smo ovim rezultatima. Ovo je ključno dostignuće na putu pravljenja tehnologije koja će redefinisati globalnu komunikaciju - rekao je vođa Fermilabinog tima Panagjotis Spencturis povodom uspešnog završetka prenosa kjubita.

Kao što je i rečeno, informacija je preneta gotovo istog trenutka, sa stopom tačnosti od preko 90 odsto. Stopa tačnosti je mera koja pokazuje koliko je informacija, odnosno kjubit, na svom odredištu ostao isti u odnosu na svoju polaznu tačku.

Tim napominje da će proći još dosta vremena pre no što bude bilo moguće stvoriti kvantnu informacionu mrežu, tako da im ostaje samo ono staro geslo - sad natrag u laboratoriju. 😂

Autor: redportal.rs

#kjubit

#nasa

#teleportovanje